Paso doble Dansı Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 19.06.2014 00:22
  • paso doble dansı nedir - paso doble dansının kökeni - ispanya kökenli danslarPaso doble, diğer Latin danslarının tersine zenci kültüründen gelmeyen bir danstır. Hatta, zenci kültüründen gelmeyen tek danstır paso doble. Paso doble dansının kökeni İspanya’ya dayanır. Ancak, dans dünyasına paso doblenin kazandırılması ilginç bir şekilde İspanyollar tarafından değil de Fransızlar tarafından olmuştur. Dans, 1926 yılında popülarite kazanmaya başlamıştır. Kelime anlamı olarak paso doble, “iki adım” demektir.

    Paso doble dansında kadın ve erkek birlikte bir boğa güreşi teması sergilerler. Erkek matador, kadın ise bazı figürlerde boğa, bazı figürlerde ise matadorun elindeki pelerindir. Genelde Latin danslarında ön planda görmeye alışık olduğumuz kadın figürleri paso doblede söz konusu olmamakta, erkek figürleri dansın temelini oluşturmakadır.

    Gergin vücut hareketleri ile yansıtılan tutku ve gurur dansın ana temasıdır. “Yavaş ve sakin hareketlere paso doblede yer yoktur.” demek abartı olmayacaktır. Doğaçlama yapılması söz konusu olmayan bu dansın, önceden belirlenmiş bir koreografi içinde temiz ve canlı hareketler ile icra edilmesi söz konusudur. Bu nedenle de anlık bir kurgulama paso doble için mümkün değildir.

    Dansın icrasında flamenko müziğin ritimlerine uygun şekilde ayak ve özellikle topuk vurguları önemli yer tutar. Ritim 1-2-1-2 marş ritmindedir. Kol, dirsek, el, parmak koordinasyonundaki figürler dansın büyüsünü artıran salınım içinde gerçekleştirilmektedir.

    Paso doble Latin dansları içinde en son öğrenilen dans türlerinden biridir. Bunun sebebi, dansın teknik anlamda zor olmasından ziyade, dansın doğaçlama olarak yapılamaması, önceden belirlenmiş bir koreografi ile yapılması zorunluluğudur.

    alıntı
#19.06.2014 00:22 0 0 0