İmam-ı Şafii (R.A)' den Nasihatler

Son güncelleme: 29.05.2007 16:20
  • *Senden daha çok malı ve parası olan kimseyi kıskanma.O malına ve parasına hasretle ölür.İbadeti ve taati çok olan kimselere gıpta et.Her yaşayan sonunda ölecektir.Onların dünyalıklarına özenmeye değmez.

    *Hiçbir kimse yoktur ki,dostu ve düşmanı olmasın.Madem ki böyledir , o halde Allahü Tealaya itaat edenlerle beraber bulun ,onları sev.

    *İlim ezber edilen şey değil,ezber edilen şeyden temin edilen faydadır.

    *İlmi kibirlenmek vekendisini büyük göstermek için isteyenlerden hiç biri iflah olmamıştır.Ama alimlere ve insanlara hizmet etmek için öğrenen felah bulmuştur.

    * Layık olmayana ilmi öğretmek ilme zulmetmektir.Layık olana öğretmemek o kişiye zulmetmektir.

    * Hiçbir vakit yoktur ki ,ilimle uğraşmak hüzün ve kederi yok etmesin.İlimle uğraşmak, kalbin en ince ve en gizli noktalarını harekete geçirir.

    * Dünya işlerinde bir darlığa ve sıkıntıya düşen kimse ibadete yönelmelidir.

    * İnsanları tamamen razı ve memnun etmek çok zordur .Bir kimsenin bütün insanları kendinden hoşnut etmesi mümkün değildir.Bunun için, kişi daima Rabb'ini razı etmeye çalışmalıdır.

    * Dünya sevgisi ile Allah sevgisini bir arada toplama iddiası yalandır.

    * Zaman içinde gelen musibet ve belalardan dolayı sabırsızlık gösterme.Dünyanın bela ve musibetleri devamlı değildir.

    * Hocama hafızamın zayıflığından şikayet ettim. Bana günahlardan uzaklaşmamı söyledi ve dedi ki :"İlim bir nurdur, Allah2ın nuru asilere verilmez."

    * Ey Rabbim ,günahlarım gözümde büyüdü.Ancak onları senin affınla karşılaştırınca senin affının daha büyük olduğunu gördüm..



    kaynak: Fazilet Takvimi
#29.05.2007 16:20 0 0 0