Tıp merkezleri artık ücretsiz olacak

Son güncelleme: 02.06.2007 10:28
  • Birçok hastane 'fark ücreti' uygulamasını kaldırdı. İyi bir haber de sayısı 637'yi bulan tıp merkezlerinden geldi: "1 Temmuz'dan itibaren sigortalıdan sevk ve ücret almayacağız."

    Hastane kuyruklarında bekleyen vatandaşların çilesini bitirecek düzenlemeler peş peşe yürürlüğe giriyor. İki bin uzman doktora rağmen atıl durumdaki tıp merkezleri sigortalıların hizmetine açılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 637 tıp merkezi ile yaptığı ön anlaşmaya göre, SSK ve Bağ-Kur'lulara ücretsiz ve sevksiz sağlık hizmeti verilecek.

    Konuyla ilgili bütçe uygulama tebliği 25 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Gelinen noktadan memnuniyet duyan özel tıp merkezi yöneticileri, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile SGK Başkanı Birol Aydemir'e teşekkür ziyaretinde bulundu. Zaman'a açıklama yapan Aydemir, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde önemli oranda hizmet veren tıp merkezleri sayesinde vatandaşın cebinden sağlık için çıkan paranın düşeceğini vurguladı.

    "Bu merkezler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kendilerine verdiği fiyatlar üzerinden işlem yapacak. Vatandaş çok rahatlayacak. En az 35-40 milyon insan faydalanacak." diyen Aydemir, uygulamanın sektöre getireceği rekabetin de altını çizdi: "Sigortalılara ücretsiz ve sevksiz hizmet gelince özel hastaneler fiyatlarını aşağı çekmek durumunda kalacak."

    Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkanı Ahmet Karataş da, uygulamaya geçilmesiyle hem vatandaşın kuyruk çilesinin biteceğini hem de 30 bin insanın çalıştığı sektörün rahatlayacağını söyledi. Gelinen noktanın özel hastanelerle haksız rekabeti ortadan kaldıracağını belirten Karataş, trilyonluk yatırımlar yapan poliklinik ve özel tıp merkezlerinin de atıl çalışmaktan kurtulacağına işaret etti.

    Karataş, uygulamanın getireceği bir diğer faydayı ise şöyle açıkladı: "Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan tıp merkezi sayısı artacak. Devletin ulaşamadığı vatandaşlara biz sağlık hizmeti vereceğiz. Özel hastanenin yatırım maliyetleri yüksek olduğu için Hakkari'ye gitmesi zor; ama tıp merkezi kolaylıkla oralarda açılabilir."

    Türkiye, sağlıkta birbiri ardına çok önemli reformları hayata geçirirken, vatandaşların daha nitelikli ve kolay ulaşılabilir bir sağlık hizmeti alması için yeni bir adım daha atılıyor. 90 özel hastanenin fark almadan vatandaşı tedavi etmesinin ardından, tıp ve dal merkezleri de ücretsiz sağlık hizmeti verecek. SSK ve Bağ-Kur'lulara kapılarını açmaya hazırlanan 637 tıp ve dal merkezi, ayakta ve yatakta tedavileri devlet hastaneleriyle aynı fiyatta sağlayacak.

    Konuyla ilgili gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Kurum Başkanı Birol Aydemir, tıp merkezlerinin fark almadan sağlık hizmeti verecekleri konusunda söz verdiğini belirtti. Tıp merkezleri de anlaşmaya hazır olduklarını, düzenlemenin çıktığı gün SSK ve Bağ-Kur'lulardan fark almayacaklarını açıkladı.

    Aydemir'in verdiği bilgiye göre, kurum, sevksiz sosyal güvencesi olan hastalara hiçbir fark almadan bakacakları konusunda tıp merkezleriyle anlaşma yapacak. Bütçe uygulama talimatının, konunun çok önemli bir ayağı olduğuna işaret eden Aydemir, "Tıp merkezleri özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde önemli. Tıp merkezlerini açtığımızda vatandaşın cebinden sağlık için çıkan para çok düşecek. Bizim kendilerine verdiğimiz fiyatlar üzerinden işlem yapacaklar. Vatandaş çok rahatlayacak, inanılmaz bir kolaylık." dedi.

    Aydemir, uygulamanın sektöre getireceği rekabete de dikkat çekiyor: "Tıp merkezlerinin bu uygulamasıyla birlikte özel hastane fiyatları düşecek. Özel hastaneler fiyatlarını aşağı çekmek durumunda kalacak. Neresinden bakarsanız bakın vatandaş için harika bir uygulama. En az 35-40 milyon insanı yakından ilgilendiriyor."

    Hakkari'ye de hizmet gidecek

    Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Ahmet Karataş, uygulamaya geçilmesiyle hem vatandaşın kuyruk çilesinden kurtulacağını, hem de 30 bin insanın çalıştığı sektörün rahatlayacağını ifade etti. Gelinen noktanın özel hastanelerle haksız rekabeti ortadan kaldıracağını vurgulayan Karataş, büyük yatırımlar yapan poliklinik, özel tıp ve dal merkezlerinin sigortalılara açılmasıyla atıl kalmaktan kurtulacağını ifade etti.

    Sekiz aydır bakan ve müsteşarlar düzeyinde görüşme yaptıklarını vurgulayan Karataş, Kurum Başkanı Aydemir'in konuyu neticelendirdiğini kaydetti. Protokol şartlarının hazırlanacağını ifade eden Karataş, farklı bir noktaya dikkat çekti: "SSK ve Bağ-Kur'luların tıp ve dal merkezlerine gitmesinin önünün açılmasıyla Doğu ve Güneydoğu'da merkez sayısı artacak. Devletin ulaşamadığı vatandaşlara biz sağlık hizmeti vereceğiz. Özel hastanenin yatırım maliyetleri yüksek olduğu için Hakkari'ye gitmesi zor; ama tıp ve dal merkezleri açılabilir."

    Özel tıp merkezi işleten doktorlar, yasal düzenlemenin çıktığı gün fark almadan sağlık hizmeti vereceklerini belirtiyor. Ankara'da Başarı Cerrahi Tıp Merkezi'ni işleten Dr. Hicabi Gökdereli, yeni düzenlemenin hastanın tercih şansını artıracağını söylüyor. "Devlet bundan tasarruf edecek. Rekabet sonucu hasta en ucuz yere gidecek. Biz de para kazanacağız." diyen Gökdereli, bundan sonrasında tıp merkezi işletenlere kaliteli hizmet vermek düştüğünü ifade ediyor. Aksa Tıp Merkezi'nin 13 uzman hekimle 2 yıldır 5-10 hastaya baktığını söyleyen Dr. Ahmet Selvi de "Akşama kadar boş bekleyen doktorlarımız bundan böyle yoğun çalışacak." ifadesini kullanıyor.
#30.05.2007 07:48 0 0 0
  • haberlerde izlemiştim saol paylaşımın için...
#30.05.2007 14:04 0 0 0
  • çok güzel yaa işte budur

    teşekkürler
#30.05.2007 15:52 0 0 0
  • güzel bir haber sağolasın
#02.06.2007 10:28 0 0 0