Nefsine Zor Gelen Oruç Tutmamak İçin Fetva Arıyor

Son güncelleme: 13.07.2014 17:42
  • orucun bahanesi - ala fetva hattı - oruc tutmazsam ne olur - hangi hallerde oruc tutulmaz
    Nefsine zor gelen Oruç tutmamak için fetva arıyor
    Ramazan ayı ile birlikte müftülükler aracılıyla hizmet verilen '190 Alo Fetva' hattına gelen soru sayısı da artıyor.


    Ramazan ayı ile birlikte müftülükler aracılıyla hizmet verilen '190 Alo Fetva' hattına gelen soru sayısı da artıyor. Soruların geneli de oruç tutma ile ilgili oluyor. Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Ramazan ayı geldiğinde orucun nefse zor geldiğine dikkat çekerek, "Ramazan'da nefis oruç tutmak istemiyorsa, kişi biraz inancı varsa fetva aramaya koyulur. İnancı yoksa zaten tutmaz. Fetva aramaya da koyulmamak gerekir." dedi. Maraşlıgil, hiçbir insanın başkası için aç kalmayacağını belirterek, ama açlığın Allah'a giden yolun en büyük kapısı olduğunu söyledi.

    Müftü Ali Maraşlıgil, halk arasında sıkça kullanılan "Allah açlıkla terbiye etmesin" duasını hatırlatarak, Allah'ın verdiği musibetlerden en kötüsünün açlık olduğuna işaret etti. "Aç kalan insan her şey yapar. Ama diğer taraftan da nefsini tanır, Rabb'ini tanır" diyen Maraşlıgil, "Cenab-ı Allah nefisleri yarattığında soruyor: 'Ben kimim, sen kimsin.' Nefis bir yığın kabiliyetler donatılmış. Takva yüklenmiş diyoruz. Nefis diyor ki; 'ben benim, sen sensin.' Çünkü, Allah çok kabiliyet vermiş. Günümüzde gelişen teknolojilere baktığımızda bunu görürüz. Bunlar insanların kalbinden, nefsinden çıkan şeyler. Allah, nefsin kendi kendisini tanıması için ona bir takım musibetler veriyor. Ateşle azaba varana kadar. Yine, 'ben benim, sen sensin' diyor. En son aç bırakıyor. Açlık insanı kötüye de iyiye de götürür. Bir bakıyor ki nefis, kendisini yaratan, yediren içiren, açlığını gideren bir Yaratıcı var. Açlıkla onu anlıyor. İnsanın yaratılış gayesi Allah'ı tanımak. O zaman anlıyor, yaratan Allah ve onun emirleri doğrultusunda hareket etmek lazım geldiğini. Sonra soruyor Allah, 'Ben kimim'. Nefis, 'Sen benim Rabb'imsin, ben ise senin aciz kulun' cevabını veriyor. Acziyetini orada anlıyor. Halk arasında 'Nefsini tanıyan Rabb'ini tanır' derler." diye konuştu.

    "Hiçbir insan başkası için aç kalmaz" diyen Maraşlıgil, kulların açlığa dayanamayacağını, ama açlığın Allah'a giden yolun en büyük kapısı olduğunu ifade etti. Bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Maraşlıgil, şu uyarıda bulundu: "Bu salih, halis, ihlaslı amellerin mükafatlarının Allah katında haddi ve hududu yoktur. İstediği kadar mükâfat veriyor. Ayet-i kerimede bildirilmiştir; Ramazan geldiğinde nefis oruç tutmayı istemez. Nefis oruç tutmak istemiyorsa, kişinin biraz da inancı varsa fetva aramaya koyulur. İnancı yoksa zaten tutmaz. Fetva aramaya da koyulmamak gerekir. Daha büyük hesap var. Senede bir ay. İnsanoğlunun ona ihtiyacı var. Bu sebeple Allah'ımız, kendisi için yemesi, içmesini, cinsel isteklerini terk etmiş kuluna bunun mükafatını azami bir şekilde, yüce bir şekilde bize ihsan ediyor ve veriyor."
#13.07.2014 17:41 0 0 0
  • bazen gerçekten komik bahaneler göre biliyoruz

    ama gerçek olan bir şey var ki, bu sıcaklarda oruç tutmak gerçekten zor
    RABBİM kolaylaştırıyor ama .. siz yeter ki kararlı olun
#13.07.2014 17:42 0 0 0