Berkin Elvan

Son güncelleme: 25.07.2014 06:01
  • Berkin Elvan Kimdir - Berkin Elvan Resimleri - Berkin Elvan Biyografisi - Berkin Elvan Hakkında


    [TH]Doğum
    5 Ocak 1999
    Türkiye


    [TH]Ölüm
    11 Mart 2014 (15 yaşında)
    Okmeydanı, İstanbul, Türkiye



    [TH]Ölüm sebebi
    Polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi


    [TH]Yattığı yer
    Feriköy Mezarlığı


    [TH]Anıtlar
    Ekmekçi, Şair Latifi Sokak,Kadıköy, İstanbul (İskender Giray)


    [TH]Vatandaşlık
    Türkiye Cumhuriyeti


    [TH]Ebeveyn(ler)
    Gülsüm Elvan (anne)
    Sami Elvan (baba)


    noimage

    Berkin Elvan (5 Ocak 1999 – 11 Mart 2014; Okmeydanı, İstanbul), Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine 269 gün boyunca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Türk vatandaşı. Elvan'ın ailesi olayın ekmek almaya giderken yaşandığını söylemiş, bazı haberlerde de olayın bu şekilde gerçekleştiği belirtilmiştir. 11 Mart 2014'te, Şişli'deki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 15 yaşındayken 16 kiloda hayatını kaybetmiştir. Elvan'ın ölümü, ailesi adına açılmış olan twitter hesabından "Halkımıza: Saat 07.00 Berkin Elvan'ı evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun." ifadeleri kullanılarak duyurulmuştur.

    Soruşturma

    Berkin Elvan'ın yaralanmasına ilişkin devam eden soruşturmada 12 Mart 2014 tarihinde 4 polis memuru ifade vermiş, soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifadesi alınan polis sayısı 18'dir. Polisin o zamana kadar varlığını inkâr ettiği, olay gününe ilişkin kamera kayıtları 17 Nisan 2014 tarihinde ortaya çıktı. Görüntüler, inceleme için savcılık tarafından bilirkişilere gönderildi.

    Cenaze töreni ve defnedilmesi

    Elvan'ın ölümünün ardından Şişli'nin Okmeydanı semtindeki bir cemevinde, binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni düzenlendi. Cenazesi, yaklaşık beş saatlik bir yürüyüşün ardından Feriköy Mezarlığı'na getirildi. Mezarlığa getirildiğinde Elvan'ın naaşı cenaze aracından alınarak omuzlarda taşındı ve sonrasında toprağa verildi.

    Tepkiler

    DİSK: "'Ekmeğin ve Umudun Türkiye Halkına Emanet' demek için 12 Mart 2014'te saat 12'de 'işimizi gücümüzü' bir kenara bırakıyor, bulunduğumuz her yerde ayağa kalkıyor ve Berkin’i uğurluyoruz! Berkin Elvan ölümsüzdür!.. Onu unutmayacağız!.."

    Hüseyin Avni Mutlu: "Hayata tutunmak için uzun süre mücadele eden Berkin Elvan'ı kaybettik. Allah'tan rahmet, muhterem ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim."

    Lütfi Elvan: "Çok üzüldük gerçekten. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Biz tabi bu tür olayların hiçbir şekilde tekerrür etmemesini diliyoruz. Son derece üzücü bir hadise. Allah mekanını cennet eylesin."

    Kemal Kılıçdaroğlu: "Gezi şehitleri kervanına bir evladımız daha katıldı."

    İkrar Sarısülük (Ethem Sarısülük'ün kardeşi): "Oysa kalkacaktın be çocuk Ethem Berkin diyecektik sana.Ethem olacaktın bizim Ethem'imiz Berkin'imiz."

    Mustafa Sarısülük (Ethem Sarısülük'ün ağabeyi): "Oysa kalkacaktın. Ethem Berkin diyecektik sana. Ethem olacaktın. Ne yazsak şimdi? Nasıl söylesek?"

    Halit Ergenç: "Bir dakika lütfen. Siz değil, sizin vicdanınız. Evet siz. Gerçekten bakabiliyor musunuz bu gözlere? Gerçekten..."

    Ümit Nazlı Boyner: "Berkin Elvan ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun."

    Çarşı: "#BerkinElvan çocukluğumuzu kaybettik"

    Protestolar

    Elvan'ın ölümünün ardından Türkiye'nin Adana, Adıyaman, Antalya, Ankara, Ardahan, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çorum Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Hatay, Malatya, Mersin, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Tokat, Zonguldak illeri ile Türkiye dışındaki Kıbrıs, Nürnberg, Londra, Paris, Viyana, Helsinki, Strasburg, Stockholm, New York, Boston, Washington DC, Amsterdam, Barcelona, Bielefeld, Berlin, Brüksel, Den Haag, Dresden, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Köln, Lozan, Lizbon, Rotterdam, Stuttgart, Varşova, Seattle, Pennsylvania, Toronto gibi yerlerde çeşitli protestolar düzenlendi.

    Protestolar sırasında biri sivil, biri polis olmak üzere iki kişi hayatını kaybetti. 102 kişi ise tutuklandı.

    23 Nisan

    23 Nisan 2014'te İstanbul, Eyüp, Feshane'de gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmî etkinliğinde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun öğrencilere ödül vermek için sahneye çıktığı esnada ve sonrasında "Berkin Elvan Ölümsüzdür" pankartı açan ve slogan atan 3 çocuk polis memurları tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 çocuğun ardından alandaki bir çocuğun daha gözaltına alındığı öğrenildi. Aynı tarihte Samsun’da gerçekleştirilen 23 Nisan kutlamaları sırasında elinde pankartla tören alanına giren bir kişi güvenlik güçleri tarafından tören alanından çıkartılarak gözaltına alındı.

    Alıntı
#25.07.2014 06:01 0 0 0