Mordoğan - Karaburun

Son güncelleme: 06.08.2014 23:41
  • mordoğan neresidir - izmir mordoğan - mordoğan ilçesinin tarihçesi - mordoğan plajlarıMordoğan Çatalkaya ve eski Mordoğan köylerinin birleşimiyle kurulmuş bir yerleşim yeridir. 1987 yılında kurulmuş olan belde İzmir şehrinin Karaburun ilçesine bağlıdır.

    noimage
    Belde bir sahil kasabasıdır ve Uzunada’nın karşısında bulunmaktadır. Karaburun ilçesine uzaklığı sadece 20 km mesafede olan Mordoğan şirin bir kasabadır. Ulaşım bakımından virajlı bir yolu olması yüzünden, Çeşme ve Kuşadası kadar popüler bir yer olmasa da, doğal güzelliklerinin olması ilçeyi ziyaret edenler için cazip gelmektedir. İzmir- Çeşme otobanından 45. km de, Karaburun yol kavşağından girilerek beldeye ulaşım sağlanmaktadır. Ege bölgesine has zeytin ağaçları ve makilerle kaplı yol güzergâhında, yolun virajlı olması dışında, keyifli bir yolculuk yaparak beldeye ulaşabilirsiniz. Belde doğal güzellikleri yüzünden oldukça fazla ziyaretçiyi ağırladığından, otel, pansiyon gibi konaklama olanakları bulunmaktadır. Tertemiz havası, huzurlu ortamı içinde Mordoğan’da keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

    Beldenin tarihi Prehistorik çağlara kadar iner. Buradan çıkarılan tarihi eserler, MÖ. 4500 yıllarına kadar inmektedir. Bölgedeki ilk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bunun dışında Makedonyalı, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılara da yerleşim yeri olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Yunanlılar tarafından istila edilen belde 1922 yılında geri alınmıştır.

    Belde denizinin berraklığı, bol çeşitli balıkları, doğasının güzelliğiyle turizm açısından talebi yükseldikçe, son zamanlarda virajlı yolunun düzeltilmesi gündeme gelmiştir. Bu konuda çalışmaların başlatıldığı Mordoğan’da, doğal alanların korunması ve yapının bozulmamasına dikkat edilmesi en büyük dileğimizdir. Balıkçı kasabası olarak devam etmesi, doğal kimliğinin bozulmaması gereken Mordoğan’ın, önemini anlayanlar tarafından ziyaret edilmesi çok önemlidir. Sahilde yapılan ışıklandırma, beldeyle özdeşleşen mor çöp bidonları, alışveriş merkezleri ve palmiyeleriyle görünümüne hayran kalacağınız Mordoğan’a gitmenizi tavsiye ederiz.

    ARDIÇ PLAJI: Mordoğan’daki en güzel ve uzun plajlardan birisi olan Ardıç, denizinin temizliği ile de dikkat çekicidir. Denizi çok derin olmadığından ve plajının ince kumları ile tercih edilen bir yerdir.

    AYI BALIĞI KAYALIKLARI VE PLAJI: Mordoğan’ın en iyi seyredebileceğiniz, gün batımı ve gün doğumunu en güzel görebileceğiniz eşsiz bir yerdir. Ayı balığı bölgesindeki deniz mağaraları, Akdeniz foklarının üreme yeri olarak kullanılmasıyla bilinir. Foça tarafından gelen ayı balıkları da burayı tercih ederler. Bölgenin bitki örtüsü mor renkli çiçeklerden oluştuğundan, hoş bir görüntü vermektedir. Plajındaki kayalıklar, dümdüz görünümüyle ziyaretçilere şezlong hizmeti verir.

    KOCAKUM PLAJI: Mordoğan’ın merkezinde olan plaj, ulaşım sıkıntısı yaşanmadan denizden faydalanılacak bir yerdir. Sahil şeridinden otellere kadar devam eden plaj, herkes tarafından tercih edilmektedir. Yakın zamanda düzenlenen plajda, çok fazla aktivite bulunmaktadır. Deniz bisikletine binen, jet-ski yapan, kıyıda balık avlayanlar burada yer almaktadır.

    PEYNİRİNİ MAĞARASI: Mordoğan’ giden ziyaretçiler, Karaburun’un Cıva Madeni tarafındaki bu güzel yeri görmelidir. Mağara içinde yarasaların yaşadığı bilinmektedir. Boğaziçi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri tarafından mağara araştırma kapsamına alınmıştır. Buraya gidenlerin görmesi gereken yerlerden birisidir.

    KAYNARPINAR: İnecik köyüne bağlı olan Kaynarpınar, sıcak su kaynakları da olan, sahil şeridinde evleri ve plajıyla şirin bir yerleşim alanıdır. Yaz aylarında yatların ziyaret ettiği yerde, merkezde bulunan çınar ağacının altında bulunan köy kahvesiyle misafirlerine hoş vakit geçirten şirin bir yerdir. Küçük bir yer olmasına rağmen kafe, pansiyon gibi konaklama bile yapabileceğiniz seçenekleri vardır.

    alıntı
#06.08.2014 23:41 0 0 0