Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, seyahat enfeksiyonları arasında en sık ishalin görüldüğünü belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bu yıl kurak geçmesi beklenen yaz mevsiminde su sıkıntısı yaşanacağı göz önünde tutularak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden RSHM Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, özellikle tatile çıkacakların "turist ishali" olarak bilinen hastalığa dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bulundukları yerden başka bir yere gideceklerin, buralardaki enfeksiyon hastalıkları açısından risk altına girdiklerine dikkati çeken Ertek, şuları kaydetti:
"Seyahat enfeksiyonları içerisinde en sık görüleni ishallerdir. Ya seyahat sırasında ya da seyahatten çok kısa bir zaman sonra ortaya çıkar ve genellikle hijyen koşulları iyi bir yerden koşulları daha düşük olan yerlere seyahat edenlerde görülür. Çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar."

Bu ishal vakalarında bir gün içerisinde 3 veya daha fazla tuvalete çıkmak durumunda kalındığını anlatan Ertek, hastalıkta hafif ateş, bulantı-kusma ve karın ağrısı da görüldüğünü bildirdi. Ertek, ishalden korunmak için şu önlemlerin alınmasını tavsiye etti:
Kişisel temizliğe dikkat edilmeli, özellikle her fırsatta eller yıkanmalıdır.
Açıkta satılan, çiğ tüketilen, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, klorlanmamış musluk suları, bu tür kirli sulardan elde edilmiş buz kalıpları tüketilmemelidir. Kaynar suyla hazırlanan çay-kahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan özellikle karbonatlı içecekler güvenlidir.
Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema ve mayonezli salatalardan kaçınılmalıdır.
Kirletilmiş bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünleri yenilmemelidir.
İyi ambalajlanmamış, açıkta ve sokakta satılan yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan, çiğ olarak yemekten kaçınmalıdır.
İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler seçilmelidir.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
Genel kullanıma açık tuvaletler kullanılırken dikkatli olunmalı, eller sık sık yıkanmalıdır.

Ertek, hekime başvurulmadan önce alınması gereken erken tedbirler konusunda önerilerde bulunurken de, "İshal nedeniyle vücuttan kaybedilen su ve tuzu yerine koymak için bol sıvı alınmalı ve ishal diyeti uygulanmalıdır" dedi. İSHAL DİYETİ NEDİR
İshal diyetinin haşlanmış patates-patates püresi, yağsız makarna, pirinç pilavı, yağsız çorbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, ekmek, meyvelerden ise şeftali, muz ve kabuğu soyulmuş elmayı içerdiğini kaydeden Ertek, sıvı olarak da kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay, şekersiz elma kompostosu gibi içecekler alınabileceğini bildirdi.

Kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik bir içecek olan "Oral Rehidratasyon Sıvısı"nın hazırlanabileceğini kaydeden Ertek, "Bunun için bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir" dedi.

24 saatten fazla süren ve şiddetinde azalma olmayan, dışkıda kan-mukus olan durumlarda, çocuk ve yaşlı hastalarda ve altta yatan başka hastalığı olanlarda ishal ciddi sorunlara yol açabileceğinden en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve dışkı tetkiki yapılması gerektiğini kaydeden Ertek, "Hastalar, hekim önerisi olmaksızın ishal kesici ilaç ya da antibiyotik kullanmamalıdırlar" dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 453
favori
like
share
ozlems_o Tarih: 05.06.2007 17:00
çok zor ve sıkıntılı bir durum gerçekten

teşekkürler su perisi
matrakSsS Tarih: 05.06.2007 11:56
benimde hiç hoşuma gitmeyen bir mevzu :16: