Birkaç Namaz Aynı Anda Kılınır mı?

Son güncelleme: 30.09.2014 19:31
  • namazın kazalarını kılmak - kaza namazı - iki namazı üst üste kılmakAynı anda, bir niyetle birden fazla namaza niyetlenip bir anda kılınacağını söyleyenler oluyor. Farz kılarken geçmiş kazalarla beraber kılın diyenler oluyor.

    Bu hiçbir mezhebin görüşü değildir. İtikadı düzgün hiçbir din büyüğü bunu kabul etmez. Peygamberimiz “Beni nasıl namaz kılar görürseniz, öğle namaz kılınız” buyurmuştur. Hiç böyle bir namaz kılmamıştır. Böyle bir şey olsaydı, o bize haber verir, dört hak mezhep de buna yer verirdi.

    Bu namazın zevkini kaçırma ve namazdan soğutma oyunudur. Neden çünkü namazlar farklıdır. Kılınışı farklıdır. Farz, Vacip, Nafile, Sünnet diye ayrılır. Bunların emredeni, niyeti, vakti, farklıdır. Niyet kesin, açık olur, türün belirtilmesi lazımdır. Ayrıca niyet, ibadetlerde farzdır. Her namaz başlı başına bir ibadettir.

    Peygamberimiz birine: İki namazı bir mi sayıyorsun? İkisini bir mi kılıyorsun? Hangisini sayıyorsun? demiştir.

    ( Prof.Dr.1.Canan, Hadis Ans :8/431)

    Dini kolay yaşamak isteyenler oluyor. Bir niyetle birkaç namazı birden kılana içine sindi mi? dedim “Hayır” dedi

    Hani Nasrettin Hocaya bir şey icat ettin mi demişler. Ettim demiş. Ne icat ettin? demişler. Karla ekmek yemek demiş.Ve ama bende beğenmedim diye ilave etmiş.

    Birine neden bunu böyle diyorsun? “Dinde kolay yolu gösterdim ibadet eden çok olsun” diye cevap verdi. Din Allah’ındır. Dinde kuralları Allah koyar dedim. Bu anlayış niye sorarsanız. Din bozulur. Her önüne gelen bir şey icat eder.

    Bir yanlışta kaza borcu olanın sünnet namazı kılmasıdır. Bunlar şeytani işlerdir. İbadetin şeklini kalıbını bozmak ibadetleri azaltmak, çoğaltmak şeytani işlerdir. Hanefi mezhebine göre nafileleri terk etmek caiz değildir.Çünkü kul Allaha nafilelerle yaklaşır.Şafi mezhebine göre sürekli kaza borcunu öderken sünnet kılınmayabilir. Benim kaza borcum var diye sünnet terk edilmez.

    Sünneti terk, misyoner oyunudur. Peygamberle arayı açmak peygamberden koparmak oyunudur. Müslüman, sünnetten de sorumludur. Müslüman’ın kurtuluşu için farzlar yeterli değildir. Sonra farza yakın sünnetler vardır.

    Peygamber(as): “Sünneti terk ederseniz, sapıtınız gitti, demektir.” Buyurur.( Müslim, Mesacid: 257)

    İbn-i Mesud(ra): “Hz. Peygamberin sünnetini terk ederseniz, İslami emirlerden tek tek, vazgeçe geçe Allah korusun bir gün küfre gidersiniz.” Demiştir. Kur-an’da: “Ey iman edenler! Allah’a ve peygambere itaat edin işlerinizi boşa çıkarmayın.”uyarısı yapmıştır.(Muhammed suresi:33)

    Bir ayette de: “peygamberin emrine aykırı hareket edenler, başlarına bir bela inmekten, yahut kendilerine acıklı bir azap istemekten sakınsınlar.” Buyrulmuştur.(Nur suresi:63)

    Namaza gereken önemi veriyor muyuz? Birde namazı yozlaştıranlar oluyor.

    -Namazın farzlarından olan tesettüre rivayet edilmiyor. Saçı açık, kolu kısa, çorapsız bacı, namaz kılıyor görünüyor.

    -Cenaze namazı kılacağız diye erkeklerin arasında kıyafeti uygun değil hareketleri yabancı, cenazeye kötülülük ediyor.

    -BDP, Öcalan posterlerinin altında, orda burada namaz kıldırıyor. Namaz. Sözde namaz oluyor. Böyle namaz görülmemiştir. Bir deli kuyuya bir taş atıyor, kırk akıllı çıkarmaya çalışıyor. Çocuğun namazdaki hareketleri: Fıkıh kurallarına, Mezhep imanların görüşlerine uygun değildir.

    -Bazıları sandalyeleri sıralamışlar sandalyede oturuyor. Sandalyede oturmanın bir şartı var. Hiçbir şekilde rüku secde yapamıyor oturamıyorsa, o zaman sandalyeye oturabilir. Hiçbir mezhep sandalyede namazdan bahsetmemiştir.

    -Namazda acele acele kılıp hırsızlık yapılıyor. Göz başka yerlerde, çalan telefonu çıkarıp kimin aradığına bakıp, kapatıp, namaza devam edenler görülüyor.

    -Ayaklar havada dirsekler yerde namaz kılınıyor.

    -Namaz öncesi hazırlık güzel yapılmıyor. Halbuki peygamberimiz(sav): “namazı Allah’ı görüyormuş gibi kılın.” (Müslim, İman:57)

    -“Namaza durduğun zaman, dünyaya veda eder gibi kıl”( İbn-i Mace, Züht:15)

    “Allah rızası için diye” niyetten sonra Allah’ın huzuruna duran namazı Allah için kılmalıdır. Acele namaz kılana Peygamber(as): “ Git namazını yeniden kıl” demiştir.

    Adam, sakalı ile oynayarak kıldığı namazdan sonra peygamberimiz: “Eğer bunun kalbinde huşu olsaydı, organlarında da huşu olur, eliyle orayı, burayı karıştırmazdı” demiştir.

    “Rasulullah’ın son sözü: “Namaza, namaza dikkat edin!” olmuştur. (Ramuz el- Ehadis: 562/10)


    Araştırmacı Yazar
    Mustafa ÖSELMİŞ

    alıntı

    https://www.main-board.com/ayet-hadis-ve-dini-bilgiler/785388-dinin-diregi-olan-namazi-ne-kadar-onemsiyoruz.html#post5166711
#30.09.2014 19:31 0 0 0