Ispanaklı Beşamel Soslu Makarna Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 16.10.2014 10:30
  • makarna tarifleri - beşamel sosu tarifi - soslu makarnaIspanaklı makarna beşamel sosla hazırlanan, oldukça lezzetli bir makarna tarifidir. Bu makarna tarifini fırında pişireceğimiz için, makarna haşlarken her zaman yaptığımız gibi, süzdürdükten sonra soğuk suya tutmamazlık yapmayın. Bu makarnayı mutlaka süzünce soğuk suya tutmalısınız. Bunun sebebi makarna fırında da bir süre pişeceği için, lapa gibi olabilir. Çünkü makarna siz malzemeleri hazırlayıncaya kadar pişmeye devam eder. Makarna sebzelerle, özellikle ıspanakla çok iyi uyum sağlayan bir besindir. Üstelik bu şekilde besleyici değeri de daha fazla olur. Hazırlanan makarnayı başlı başına ana yemek gibi bile tüketilebilir. Makarna her zamanki gibi bol suyun içinde haşlanmalıdır. Tuzunu suyu kaynattıktan sonra içine atıp, eritin. Bunlara dikkat ederseniz lezzetli bir makarna tarifi hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz şimdi ıspanaklı makarna tarifimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.

    Ispanaklı makarna için gerekli olan malzemeler

    1 paket kalın çubuk makarna (500 gram)
    1 kg ayıklanmış ıspanak
    2 adet orta boy kuru soğan
    2 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
    250 gram kaşar peyniri
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    Yeteri kadar karabiber, kırmızı pul biber ve tuz

    Beşamel sosu için gerekli malzemeler

    125 gram margarin ya da tereyağı
    1 su bardağı un
    3,5 su bardağı süt

    Ispanaklı makarna yapımı

    Makarnanın haşlanacağı geniş bir tencerenin içerisine yeteri kadar su koyup ocağın üzerine alın. İçine iki yemek kaşığı kadar sıvı yağ ilave edin. Tuzunu suyun içine hemen atmayın. Suyu kaynadıktan sonra içine tuzunu atarak eritin. Daha sonra kalın çubuk makarnaları hiç kırmadan suyun içine atın. Makarna 10-12 dakika kadar suda haşlansın. Daha sonra süzüp, hemen soğuk suya tutun. Bunları derin bir kabın içine alabilirsiniz. Bu arada ayıklanmış ıspanakları yıkayın. Bunları biraz kalın şekilde doğrayın. Bir tencerenin içine margarin ya da tereyağını koyup eritin. İçine yemeklik ince bir şekilde doğradığınız kuru soğanları atın.

    Hepsini ıspanaklarla beraber 10 dakika kadar döndürün. İçine tuz ve baharatları da yeterince ilave edin. Şimdi başka bir yerde beşamel sosu hazırlayalım. Bir tencerenin içerisinde yine margarin ya da tereyağını koyup eritin. İçine unu koyup biraz kavurun. Unun kokusunun biraz çıkması gerekir. Şimdi içine sütü ilave edebilirsiniz. Bu arada sürekli olarak karıştırın. Arzu ederseniz içerisine biraz tuz ve karabiber ilave edin. Sos muhallebi gibi olduğunda ocaktan indirin. Makarnanın olduğu derin kabın içinde, kavrulan ıspanaklı harcı koyarak, makarnalarla birlikte karıştırın. Daha sonra beşamel sosu ilave edin ve bunu da karıştırın.

    Daha sonra makarna için uygun boyda bir borcamın içerisine makarna karışımını dökün. Üzerini düzeltip, rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Borcamı daha önceden 180-200 derecede ısıtılan fırına atın. Makarnanın üstü iyice kızarana kadar fırında tutabilirsiniz. Fırından aldığınız ıspanaklı makarnayı, çıkarınca sıcakken börek keser gibi kare şeklinde dilimlere kesin. Bunları servis tabaklarına alıp, üstüne biraz karabiber serpiştirin. Şimdi ıspanaklı makarna sevdiklerinizle buluşmak üzere hazırdır. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    alıntı
#16.10.2014 10:30 0 0 0