Prostat Hangi Hastalıklara Neden Olmaktadır?

Son güncelleme: 20.10.2014 23:57
  • prostatın komlikasyonları - prostat kanseri - prostat büyümesiProstat genel olarak erkek üreme sisteminde bulunan bir salgı bezidir. Salgılama görevini yerine getiren hücrelerden ve bunlara ait olan destek çevre dokusundan meydana gelmektedir.

    Prostat kanseri salgı yapan hücrelerin anormal olan gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tanı konamadığı zaman prostat içerisinden lenf ve kan damarları aracılığı ile çevre dokulara yayılır.

    Prostat kanseri daha çok 70 yaş üstü erkeklerin yüzde 70′inde görülen bir hastalıktır. Genetik bir yatkınlık ile gerçekleşmekle birlikte olumsuz çevre şartları hastalığın meydana gelmesinde önemli rol oynamaktadır.

    Prostat kanseri bilhassa kemiğe sıçradığı zaman ciddi ağrılara sebep olmaktadır. Daha ileri düzeydeki hastalarda prostat etrafındaki lenf bezleri ileri derecede büyüyerek idrar kanallarında tıkanmalara neden olabilir.

    Prostat bezi mesanenin yani idrar kesesinin alt, rektumun ön kısmında bulunan kestane büyüklüğünde bir salgı bezidir.

    prostat kanseri sık ve ağrılı şekilde gerçekleşen idrar yakınmaları, fiziksel olarak yorgunluğa yol açmaktadır.

    İltihaplı hastalarda sık, sık oluşan ve genital bölgede farklı yerlere yansıyabilen ağrı, yine bu kronik hastalıktan kurtulamama nedeniyle oluşan psikolojik rahatsızlıklar erkeklerde meydana gelen ereksiyon bozuklukları olarak ortaya çıkabilmektedir.

    Prostat hastalarında oluşan idrar yakınmalarından dolayı birçok erkek günlük aktivitelerini yaparken bile strese kapılmaktadır.

    Prostat hastalıkları kısırlığa neden olabilmektedir.
    Prostat kanserinde, kanser sertleşmeyi sağlayan ve prostata yapışık olan sinirleri harap edebilir.

    İlerlemiş vakalarda idrar atılamadığı zaman böbreklerde önceleri şişme ve büyüme oluşur. Bunun neticesinde, idrarın basıncı ile böbrek dokusu erimektedir. En son aşamada ise; böbrek dokusu daha çok incelerek balon gibi şişmektedir. Fonksiyonunu kaybettiğinden dolayı atması gereken zararlı maddeleri atamaz. Kanda ürenin yükselmesi neticesinde böbrek yetmezliği meydana gelir.

    Prostat erken teşhis edilip kontrol altona alınmalı ve tedavi edilmelidir. Kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak hiçbir zaman ihmale gelen bir hastalık değildir. Bu konuda erkeklerin dikkat etmeleri gerekir. Daha büyük hastalıklara neden olmadan önlem alınmalıdır.

    alıntı
#20.10.2014 23:57 0 0 0