Yabancı Dil Öğrenmede Zorlanmak - Psikolji

Son güncelleme: 02.11.2014 18:03
  • neden dil öğrenmede zorlanıyoruz - yabancı dil öğrenmek - yabancı dil öğreniminde zorlanma sebepleri - prosedüral bellek nedirNörobilimcilere göre dil öğrenmede kendini zorlamak, öğrenmeyi zorlaştırıyor. İş dil öğrenmeye geldiği zaman yetişkinler ve çocuklar farklı güçlü yönlere sahipler. Yetişkinler gezerken veya bir restaurantta siperiş vermeye kalktıklarında kullanacakları kelimeleri öğrenme konusunda başarılıyken çocukların dilin ince nüanslarını algılamak için esrarengiz bir yetenekleri var.

    Beyin yapısı bu duyusal dönemde önemli bir rol oynuyor. Bu dönemin ergenliğin sonralrında bittiği sanılıyor. Nöral ağlarla donatılmış genç beyin sesleri analiz edebilir ve bu ses haricinde kelimeler ve cümleleri oluşturmak için tutarlı kuralları inşa edebilir. Bir kere dil yapısı oluştuğunda başka bir dil için yeni bir yapı oluşturmak zorlaşır.

    MIT Mc Govern beyin çalışmaları enstitüsü psikolog ve nörobilimcilerinden gelen yeni bir çalışmaya göre, yetişkinlerin dil öğrenme zorluklarından başka bir faktör de etkili. Dil öğrenirken yetişkinler daha fazla araya giren yüksek bilişsel becerilerini kullanırlararaştırmacılar dil öğrenme üzerinde daha fazla kendini zorlayan yetişkinlerin dil morfolojisini deşifrede daha kötü olduklarını gösterdi.

    Bu beceriler dili öğrenirken bir çok durum için önemli ve gerekliyken, morfoloji öğrenmeyi zorlaştırıyor.

    Dilbilimciler yıllardır çocukların, düzensiz fiiller gibi dilin bazı şaşırtıcı elementlerini öğrenmede becerikli olduklarını biliyorlar. Yetişkinler çocukalrdan daha gelişmiş prefrontal kortekse sahipler ve beyin ikinci bir dili öğrenirken daha fazla enerji harcamak zorunda kalıyor.

    Belki bu enerji harcaması ikinci dilin belirli elementlerini öğrenmeyi zorlaştırıyor olabilir diye düşünen araştırmacılar tasarladıkları çalışmada bu düşüncelerini desteklemiş. Sonuçlara göre, dilin bazı bölümleri prosedürel bellek ile diğer bölümleri ise deklaratif bellek ile öğreniliyor. Deklaratif bellek bilgi ve gerçekleri depolayan bellektir ve kelime öğrenmek ve bazı gramer kurallarını öğrenme konusunda daha işlevseldir.

    Prosedüral bellek ise, Prosedürel bellek farkında olmadan öğrenme ile ilişkilidir. Sırf tekrar etmemiz nedeniyle daha iyi yaptığımız işlerde ortaya çıkar ve eski tecrübelerimizin oluşturduğu hafızanın etkisi biz farkında olmadan görülür. Prosedürel hafıza “motor öğrenme becerilerini” ilgilendirdiğinden, cerebellum ve basal ganglia bölgesinde meydana gelir. Bu hafıza sayesinde dilin ince ayrıntılarını daha işlevsel öğreniriz.

    Görünen o ki dil öğrenmede çok geç kalmak hiçbir zaman tam olarak ayrıntıları yakalayamama tehlikesini beraberinde getiriyor.

    Yazar:
    Uzman Psikolog
    Nuray Sarp KULKARA

    alıntı
#02.11.2014 18:03 0 0 0