Haşlanmış içli Köfte

Son güncelleme: 12.11.2014 21:07
  • içli köfte nasıl yapılır - içli köfte tarifi - içli köfte için gerekli malzemelerMalzemeler

    İçi İçin:

    500 gr az yağlı dana kıyma,
    3-4 adet orta boy soğan,
    Yarım demet maydanoz,
    Tuz,
    Karabiber,
    Kırmızı pul biber,
    Yarım su bardağı ceviz,
    2-3 yemek kaşığı zeytin yağı.

    Dışı İçin:

    600 gr köftelik ince bulgur,
    500 gr irmik,
    Tuz,
    Kişniş.

    Yapılışı

    İçi için; tencereye zeytin yağını ve kıymayı koyup kavuralım.

    Kıyma suyunu çekince içine rendelenmiş soğanları ilave edip kavurmaya devam edelim.

    Sonra cevizi, tuzu, karabiberi, pul biberi ve ince ince kıydığımız maydanozu ilave edelim ve karıştıralım.

    Kıymalı harcı soğumaya bırakalım.

    Dışını hazırlamak için; geniş bir tepsinin içine bulguru, irmiği, tuzu ve toz halindeki kişnişi koyalım. (tane kişnişi demir havanda toz haline getirebilirsiniz)

    Az az su ilave ederek yaklaşık 10 dakika yoğuralım ve 45-1 saat arasında dinlendirelim.

    1 saat sonra bulgur şişmiş olduğu için hamur sertleşmiş olacağından tekrar az az su ilave edip tekrar yoğuralım. (harç elimize yapışmamalı ve çok da sert olmamalı)

    Bulgurlu harçtan cevizden biraz daha büyükce parçalar koparalım.

    Bir parçayı hafif kapalı vaziyetteki sol avucumuza alalım.

    Tuzlu suyla ıslattığımız sağ elimizle bulgura yuvarlak şekil verelim.

    Ardından sağ el işaret ve orta parmağımızla iç malzemesini koyacak kadar yer açalım.

    Sonra kıymalı harçtan koyup kapatalım ve elimizde yassılayalım. (dış ve iç malzemesi bitene kadar köfteleri hazırlayalım)

    Derin bir tencereye su koyup kaynatalım ve içine tuz ilave edelim.

    Kaynayan suda köfteleri haşlayalım. (köfteler suyun yüzeyine çıkıyorsa pişmiş demektir)

    Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla sudan alıp süzgece koyalım.

    Haşlanmış İçli Köftelerin suyu süzüldükten sonra sıcak sıcak servis yapalım.

    Püf noktaları: Kıymalı harcın soğuk olması gerekiyor şayet sıcak olursa köfteler şekil almaz ve dağılır.

    Bulgura köfte şekli verirken elimizi tuzlu suyla mutlaka ıslayalım.

    Şekil verirken bulgur sertleşirse istenen kıvama gelmesi için biraz su ekleyerek 1-2 dakika yoğurup şekil verelim.

    Haşlama suyu tuzlu olursa köfteler pişerken açılmaz.

    Haşlarken köftelerin hepsini birden suya atmayalım. Her her seferinde 7-8 adet köfteyi haşlayalım.

    alıntı
#12.11.2014 21:07 0 0 0