Kurşun Zehirlenmesinde Acil Yardım

Son güncelleme: 24.11.2014 00:16
  • kurşun zehirlenmesi nedir - kurşun zehirlenmesinin belirtileri - kurşun zehirlenmesinde ilk yardımYağlı boya, akümülatör, lehim gibi kurşun ve bileşikleri ile temasta olmayı gerektiren sanayi dallarında alınan etkin tedbir alınmazsa zehirlenme görülür. Kurşunun gıdalarla alınması ya da buharla solunmasıyla zehirlenmeler oluşur. Absorbe olan kurşunun öldürücü dozu 0.5g. Kanda 50mg/dl üzeri akut zehirlenmeyi gösterir.

    BELİRTİLER

    Bulantı, kusma, ağızda metalik tat, boğazda yanma, gastroenterit, karın ağrısı, oligüri (az idrar), dolaşım yetmezliği, tetanik kasılmalar, koma ve ölüm görülür.

    İLK YARDIM

    Akut kurşun zehirlenmesi oral yolla meydana gelmişse, süt, yumurta akı, tannik asit ve sulandırılmış sodyum sülfat ve ya sülfirik asit solüsyonlarıyla mide lavajı yapılır. Böylece kurşunun bileşiği değiştirilerek emilimi önlenir. Müshil veya boşaltım lavmanla barsaklar boşaltılır. İdrarla atılımın hızlandırılması için IV uygun mayiler verilir.

    Antidot olarak kalsiyum EDTA (Etilen diamin tetra asetik asit) ile BAL birlikte kullanılır. Tıbbi tedaviye devam edilir.

    alıntı
#24.11.2014 00:16 0 0 0