süt ürünleri ile zehirlenme - stafilakok zehirlenmesi belirtileri - stafilakok zehirlenmesinde ilk yardımStafilakoklar gıda maddesine, gıda üretiminde çalışan işçilerden genellikle, apseler, yara, balgam , burun ve boğaz salgıları, toz ve topraktan bulaşır. Özellikle süt, kremalı yiyecekler, çiğ ve pişmiş etler, insana geçişte önemli gıdalardır. Gıda maddesi iyi pişirilirse ve ya kaynatılırsa zehirlenme yapmaz. Genellikle süt ürünleri ile zehirlenmeler daha yaygındır. Bu ürünlerinde çoğu soğuk yenir.

BELİRTİLER

Gıda maddesi yendikten 2-4 saat sonra belirtiler açığa çıkar. Yenilen gıda maddesi fazla ise belirtiler daha çabuk görülür.

Bulantı, kusma, salgı artması, şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, kramplar, ishal, aşırı susuzluk ve şok gelişir.

İLK YARDIM

Kısa zamanda gelişen ağır vakalarda sindirim kanalı kusma ve ishalle boşaltıldığı için mide lavajı gerekmez. Müshilde gereksizdir. Ancak gerekirse hastanın durumuna göre, mide lavajı ve müshil ile toksinin atılması sağlanır.

Spesifik tedavisi ve antitoksini yoktur. Hastaya proteince zengin et suyu gibi diyet verilir. İshale karşı koyu çay, antidiaretik ve antiemetikler verilir.

alıntı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 284
favori
like
share