Elektrik Çarpmasında Acil Yardım

Son güncelleme: 25.11.2014 11:44
  • elektrik akımına kapılmak - elektrik çarpan kişiye yaklaşım - elektrik çarpmasında acil yardımElektrik çarpması, cereyan ile temas sonucu meydana gelir. Elektrik akımı insan vücudundan geçerse elektrik şoku meydana gelir. Önce ani olarak solunum felci, sonra kalp ve diğer sistemlerde fonksiyon bozuklukları görülür. Yıldırım isabeti de elektrik çarpması etkisi yapar.

    Elektrik akımı, vücutta kalsa veya temas edilen yere geçse de sonuç pek değişmez. Elektrik akımına temas eden yerin geçirgenliği, akımın şiddetini etkiler. Örneğin, yaş ellerden, ıslak elbiseden ve terli vücuttan cereyan akımı daha şiddetli geçer.

    BELİRTİLER

    Cereyanla temas halinde, organizmada lokal ve genel yanıklar meydana gelir. Genel lezyonlar karaciğer, akciğer ve kalp üzerinde etkili olmaktadır. Solunum felci, senkop (şuur kaybı) ve venriküler fibrilasyon (kalbin düzensiz kasılması) görülür. Elektrik çarpmasında ölümü çabuklaştıran patolojik durumlardan biri de venriküler fibrilasyondur.

    İLK YARDIM

    İlk yardımda çabukluk solunum durmasına karşı son derece önemlidir.

    İlk önce; kişi akımdan kurtarılmaya çalışılır. Akım şartelden veya sigortadan kesilir. Bu yapılamıyorsa kuru tahta veya dal ile kişi itilerek veya çekilerek akımdan kurtarılır. Çizme ve lastik eldiven giyildikten sonra kazazedye ulaşılır. Geniş lastik parçaları, katlanmış kâğıt parçaları, naylon torbalar ve plastik maddeler de akımı geçirmediği için akımdan kurtarma işleminde kullanılır. Ağaç saplı balta veya lastik kaplı pense ile telin kesilmesi yoluyla kişi akımdan kurtarılır.

    Akımdan kurtarılan kişiye hemen suni solunum yaptırılır. İki ilk yardımcı varsa biride kalp masajı yapmalıdır. Suni solunum esas tedavinin yapılmasına, hatta ölüm belirtilerinin gelişmesine kadar devam edilir. Bu süre 2 saat kadar sürebilir. Soluk yolu zaman zaman aspre edilirse, suni solunum daha etkili olur. Venriküler fibrilasyona karşı kalp masajı yapılır.

    KORUNMA

    Evlerde ve işyerlerinde elektrik donanımı sık sık uzman kişiler tarafından kontrol edilir. Elektrikli ve elektronik ev aletlerinin periyodik bakımı yapılmalıdır. Elektrik kablo ve prizleri çocuklardan uzak tutulmalı, sigortaların normal dirençte bağlanmalı, ev araçları tamir amacıyla açılmamalı ve elektrik konusunda kişiler bilgilendirilmelidir.

    alıntı
#25.11.2014 11:44 0 0 0