Yanıklarda Acil Yardım

Son güncelleme: 25.11.2014 11:55
  • yanık vakalarına yaklaşım - yanıklarda ilk yardım - geniş yanıklarda ne yapılır-Yanma olayı durdurulur. Ceket, battaniye gibi eşyalarla örtülüp hava ile teması kesilir. Yanan kişi ayakta durmamalı, yere yatarsa toprağa gelen kısımdaki alevlerde söner. Ayrıca yanan kişinin ayakta durması ile de sonumum yolları yanıkları ve boğulmalar meydana gelir.

    -Kazazede fazla hareket ettirmeden sakin bir yere yatırılır. Yanmış giysiler kesilerek çıkarılır ve yanık alanı temiz ise steril bir örtü ile kapatılır.

    -Hiçbir şey sürülmez. Yanık yüzeyi genişse üzerine örtülecek temiz bez veya çarşaf, karbonatlı ılık suya batırılmalı ve ıslatıldıktan sonra örtülmelidir. (Bir çorba kaşığı karbonat, bir litre suya)

    - Ağrı soğuk uygulama ile azaltılır. Ağrıyı dindirici yağlı pomatlar sürülmez. Küçük ve hafif yanıklarda yanan yer buz, soğuk su veya sabunlu su ile yıkanır. Yanan kısım 15 dakika kadar soğuk suya batırılır. (3. Derece yanıklarda su değdirilmez, enfeksiyon olabilir). Üzeri steril gaz bezi ile kapanır. Yoksa temiz çarşaf ve benzeri temiz kumaşla örtülür. Yanık ellerde ise parmak aralarına temiz gazlı bez konulup el sarılır ve yükseltilir. Karın ve göğüs geniş yanıklarında steril vazelinli geniş gazlı bez veya alüminyum yaprakları kullanılır.

    Sıcak tutulur, ama asla dışardan sıcak uygulama yapılmaz.

    -Yanığın etkeni asit veya başka bir yakıcı sıvı maddesi ise soğuk su ile bol bol yıkanmalıdır. Özellikle ağız ve göz tarafındaki yanıkları 10-15 defa yıkanmalıdır. Yıkanmakla asit atılmış ve ya yoğunluğu azaltılmış olur.

    Kornea ve konjektivayı korumak için göze steril, madeni yağ veya hint yağı gibi sıvı yağlar damlatılır. Sıvı yağlar, fenol ve sodyum metalleri gibi yakıcıların deriden temizlenmesinde de kullanılır.

    Geniş yanıklarda, kazazedenin şuuru açıksa ağızdan ılık tuzlu su veya tuzlu besinler verilerek su ve tuz dengesi korunmaya çalışılır.

    -En kısa sürede hastaneye sevk edilir.

    alıntı
#25.11.2014 11:55 0 0 0