Kadınbudu Köfte Yapımı

Son güncelleme: 05.12.2014 11:50
  • kadınbudu köfte nasıl yapılır - kadınbudu köfte tarifi - kadınbudu köfte için gerekli malzemelerKadınbudu köfte herkesin severek tükettiği köfte çeşitlerimizden biridir. Bu köfte her zaman özel sofralarda yerini alan oldukça lezzetli bir tariftir. Çoğunlukla köfte harçları hazırlanırken içine bayat ekmek içi ya da galeta unu konulur. Bu köftemizin içine haşlanmış pirinç ilave ediyoruz. Arzu ettiğiniz takdirde akşamdan kalan pirinç pilavınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Köftelerin önemli bir özelliği de, hem sıcak olarak servis yapabilir, hem de soğuk olarak zevkle tüketilebilir. Bu köfteleri hazırlayarak, buzdolabında her zaman bulundurabilirsiniz.

    noimage
    Acil durumlarda en büyük yardımcınız olacaktır. Çocuklarınızın bile severek tüketeceği, konuklarınızın bile rağbet göstereceği bu nefis köftelerden sizlerde vazgeçemeyeceksiniz. Burada dikkat edilecek konu, köftelerin boyları normalden iri olduğu için, içinin tam pişmesini sağlamak olmalıdır. Bu yüzden kıymanın yarısını karıştırmadan önce hafifçe kavurun. Kıymanın hepsi çiğden hazırlanırsa, kızartma sırasında tam pişmeyecek ve çiğ kalacaktır. Dilerseniz birlikte lezzetli köftelerin yapımına başlayabiliriz.

    Kadınbudu köfte için gerekli olan malzemeler

    500 gram köftelik kıyma
    1 adet yumurta (Köfte harcı için)
    1 adet orta boy kuru soğan
    2 diş sarımsak
    Yarım su bardağı pirinç
    Arzuya göre köfte baharı
    Yeteri kadar tuz, karabiber ve kimyon
    1 su bardağı un
    2 adet yumurta (Köftelerin üstü için)
    Kızartma için sıvı yağ

    Kadınbudu köfte yapımı

    Köftenizin yapımı sırasında arzu ederseniz kıymanın yarısını biraz pişirip, diğer malzemelerle birlikte karıştırabilirsiniz. Bu köftelerin normalden iri olması yüzünden, bunu yapmazsanız içi pişmemiş kalır. Dilerseniz şimdi bizim verdiğimiz tarifte olduğu gibi köftenizi hazırlayabilirsiniz. İlk önce kuru soğan ve sarımsakları oldukça ince şekilde kıyın. Arzu ederseniz bunu rendenin kalın tarafıyla rendeleyebilirsiniz. Bunları tavanın içerisinde 2-3 kaşık sıvı yağla beraber hafif pembeleşinceye kadar kavurun.

    Daha sonra bunun içine kıymanın yarısını da ilave edin. Bunu kıyma suyunu salıp ve ardından suyunu çekinceye kadar kavurun. Tavanızı ocaktan alıp, kenarda kıymalı karışım soğuyuncaya kadar bekletin. Bu arada küçük boyda bir tencerenin içerisine pirinci koyup, su ilave ederek haşlamaya başlayın. Bunlar pişerken içerisine biraz tuz atın. Pirinçler iyice yumuşadıktan sonra, süzgeçten geçirerek, bir kenarda soğumasını sağlayın.

    Şimdi köftenizin harcını hazırlamak için, uygun boyda olan bir yoğurma tepsinizi hazırlayın. İçine kavrulan kıymalı harcı, soğumuş pirinci, yumurta, baharatlar, kavrulmamış olan kalan kıymayı, baharatları ve tuzu ilave edebilirsiniz. Bu malzemelerin hepsini bir arada iyice yoğurun. Daha sonra bunun buzdolabında yarım saat kadar dinlenmesine izin vermelisiniz. Dinlenmiş olan köftenin harcından yaklaşık yumurta büyüklüğünde olan parçalar alın. Bunu iri boyda köfte gibi elinizle şekillendirin. Bunu tamamlayınca iki tane yumurtayı uygun bir kâsenin içinde iyice çırpın. Geniş düz bir kabın içine unu koyun.

    Tavanızın içine bol miktarda sıvı yağı ilave edip, ocağın üzerinde kızdırmaya başlayın. Elinizle şekillendirmiş olduğunuz köfteleri önce una bulayın. Ardından köfteleri çırpılmış yumurtaya bulayın. Bunu yaparken köftelerin üstündeki fazla unu ve yumurtayı iyice akıtın. Kızgın yağın içine kızarması için köfteleri atabilirsiniz. Kızartmayı yaparken yağınızın çok fazla kızmasına izin vermeyin.

    Ocağın ısısını orta seviyede açmalısınız ki, köfteleriniz iyice pişsin. Bütün harcınızı böyle şekillendirip, köfteleri kızarttıktan sonra uygun bir servis tabağına alıp servise hazırlayın. Kadınbudu köftelerinizi ister sıcak, ister ılık ya da soğuk bile sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Bunun yanında arzuya göre patates kızartması, yoğurt ya da ayran ikramı hazırlayabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    alıntı
#05.12.2014 11:50 0 0 0