Taze Meyve ve Sebzelerin Ambalajlanması

Son güncelleme: 11.12.2014 17:02
  • ambalaj kimyası - gıda ambalajlaması - sebze ve meyveler nasıl ambalajlanırModifiye Atmosfer ile Paketleme: Taze meyve ve sebze etrafındaki havanın kompozisyonunun değişimi solunumu da değiştirir.

    Oksijen seviyesi yeterli olduğunda aerobik solunum yer alır, fakat oksijen miktarı çok çok az olduğunda solunum hızı da düşer ve üründeki biyokimyasal olaylar da yavaşlar.

    Böylece gıdanın solunumla beraber hızlıca olgunlaşıp bozulmaya başlaması önlenir. Bu yöntemde plastik filmler kullanılır. Genellikle kullanılan film çeşitleri polivinil klorür, polietilen, propilen ve polistrendir.

    Vakum Paketleme: Temizlenip,dilimlenen meyve ve sebzeler poleofin torbalar veya filmler ile paketlenirler. Paketleme öncesi ortamdaki hava vakumla alınır.

    İnce Kağıt: Taze meyve ve sebze paketlemede kullanılan açık yapılı kağıttır.

    Mumlu Kağıt: Suya ve su buharına karşı orta düzeyde bir direnç sağlar.

    Kağıt ve Ağ Torbalar: Ağ torbalar daha yaygın kullanılır. Işık geçmesini ve kontaminasyonun önlenmesini az miktarda sağlar. Özellikle soğanlar için kullanışlıdır.

    Katı Plastik Kaplar: Genellikle kiraz, çilek gibi küçük, yumuşak meyveler ve mantar için kullanılır.

    Tahta Sandık: Sert meyve ve sebzeler için yaygın olarak kullanılırlar.

    Tahta Sepet: Tahta kaplamalı sepetler taze meyve ve sebze taşımak için kullanılmaktadır.

    alıntı
#11.12.2014 17:02 0 0 0