Sultan 2. Abdülhamid Han

Son güncelleme: 14.12.2014 17:42
  • 2.abdülhamit ile ilgili düşünceler - 2.abdülhamit ve hamidiye alayları - 2.abdülhamit ve meşrutiyet hakkındaki düşünceleriSultan 2. Abdülhamid Han Osmanlı tarihinin adından en çok söz edilen ve olumlu olumsuz yüzlerce eleştiriye maruz kalmış en önemli padişahlarındandır. Kimileri Kızıl Sultan olarak nitelendirmiş, kimileri de Osmanlı Devleti’nin yıkılışını engelleyen adam olarak görmüştür. Hafiye teşkilatı, doğuda kurmuş olduğu “Hamidiye Alayları”, Meşrutiyeti ilan etmesi, Bağdat demiryolu projesi ve daha niceleri hala konuşulmakta olan faaliyetlerindendir.

    Abdülhamid Han İle İlgili Sözler

    Sultan Abdülhamid Han hayatta iken ona en azılı muhalefeti yapanlar bir Ermeni’nin cuma selamlığında suikast girişiminde bulunmasını ve başaramamasını

    Ey şanlı avcı tuzağını boşuna kurmadın!
    Attın… ama yazık ki, yazıklar ki vuramadın

    dizeleriyle üzüntülerini dile getirenler onun tahttan inmesi sonucu memleketin düştüğü hali görünce ;

    Padişahım gelmemişken yâda biz,
    İşte geldik senden istimdada biz,
    Öldürürler başlasak feryada biz,
    Hasret olduk eski istibdada biz

    dizeleriyle pişmanlıklarını anlatıyorlardı. Abdülhamid Han ile ilgili söylenen sözlerden bazıları şunlardır:

    -Dünyadaki devlet adamlarının aklına toplam 100 gram dersek bunun 90 gramı Abdülhamid’te, 5 gramı bende, 5 gramı da diğer devlet adamlarındadır. ( Alman devlet adamı Bismarck )

    -Abdülmamid’in yönetim tarzı (o zamanki şartlarda) azami müsamahadır. ( M. Kemal Atatürk)

    -II Abdülhamit, meziyet ve kusurları ile son imparatordu Ondan sonra Osmanlı tahtının bir pırıltısı ve ağırlığı kalmamıştı (Turgut Özakman-Diriliş/Çanakkale 1915′ten)

    Sultan Abdülhamid Han Dönemi İlginç Bilgiler

    - 1888 yılında II. Abdülhamid, İngiltere’den ilk elektrikli arabayı getirtti ve bizzat kendisi test etti.imagesCAEFRFV6

    -İngiltere’de inşaa ettirdiği ilk donanmasıyla hedefe torpido atan ilk donanma olarak Osmanlı donanmasını tarihe geçirdi.

    -yarım metre yürüyebilen ve saat başı azan okuyan “alamet” isimli bir robot yaptırmıştır.

    Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Meşrutiyetle ilgili Sözleri ve Düşünceleri

    -Sultan İkinci Abdülhamîd Han, bu husustaki görüşlerini Hâtırat’ında şöyle dile getirmişti: “Meb’ûsân meclisini ikinci defa açarken ilk kapanışın sebebini milletin gerekli olgunluğa erişmemiş olmasına bağlamıştım. Bu sözlerimi o kadar ayıplayarak tenkit edenler, otuz seneyi aşkın bir zaman sonra gelen ve içlerinde, öncekilerle mukayese edilemiyecek kadar okumuş, aydın adamlar bulunan meb’ûslar daha mı olgun ve doğru çıktı? Birinci dönem toplantı şöyle böyle geçebilmişti, ikincisi karmakarışık. Bu tereddüd o dereceye vardı ki, Trablusgarb elden giderken, muhalifler sevinçlerinden meclis salon ve koridarlarında hora teptiler. Sonra da hükûmetten yana olanlar alkışlarla savaşı kabul ettiler…

    -Milletin hayâtı ile ilgili işlerin en önemlisini millî murakabe ile görevli olanların bir ticâret, hem de âdi, kanunsuz bir ticâret şekline, hâline getirmeleri de gösterdi ki, ben meşrûtiyetle idare edilmek için gerekli olgunluk ve doğruluğu milletimin daha kazanamadığını tahmin etmekte hiç de hatâ etmemişim!.. Meşrûtiyet ilân edildi de ne oldu? Devletin borcu mu azaldı? Memleketin yolları, limanları, okulları mı çoğaldı? Kânunlar şimdi daha akıllıca, daha mantıklı mı düzenleniyor? Kişilik hakları evvelkinden daha mı çok sağlandı? Ahalî daha mı dört başı mâmur? Ölümler azaldı da doğumlar mı çoğaldı? Dünyâ kamuoyu daha mı bizden yana? İşte, bir sürü soru ne kadar çoğaltılsa hiç birine müsbet karşılık verilemez. Meşrûtiyetle yönetilmeye karşı olduğum ve hele böyle bir fikir ve kanâatim olduğu sanılmasın. Doktor olmayan veya kullanmasını bilmeyen adamların elinde şifalı ilâç bile öldüren zehir olur. Üzülerek söylüyorum ki, hâdiseler pek az zaman içinde beni doğruladılar (1 Nisan 1333 (1917).”

    alıntı
#14.12.2014 17:42 0 0 0