Zebralar ve Özellikleri

Son güncelleme: 14.12.2014 22:37
  • çizgili at zebra - zebraların çizgileri - zebraların yaşamıAtgiller familyası içerisinde yer alan siyah-beyaz çizgili postlarıyla kolayla ayırt edilebilen ata benzeyen canlı türünün ortak adıdır. Kuzey Amerika’dan Afrika’ya gelerek yerleştikleri tahmin edilen zebralar günümüzde yalnızca Afrika’da yaşamaktadır. Atlarda olduğu gibi yele adı verilen saçlara sahiptirler. Otçul bir hayvan olan zebralar Afrika’nın geniş otlaklarında su ve ot ile yaşamlarını sürdürürler. Genellikle antiloplar ile birlikte sürüler oluşturan zebralar çok uzak mesafeler katederek otlak değiştirebilirler. Zebraların boyları ortalama olarak 1-2m arasında değişiklik gösterir.

    noimage
    Zebraların çizgileri tüm zebralar arasında fark edilmesini sağlayacak şekildedir. Her zebranın çizgilerinin sayısı ve yapısı diğer zebralardan tamamen farklılık gösterir. Çizgileri insanlardaki parmak izleri gibi yalnızca tek zebraya özgü şekilde tasarlanmıştır. Çizgiler zebraların savunma sisteminin en önemli parçasıdır. Aslan gibi yırtıcıların varlığını sezinleyen zebralar bir araya toplanarak bu çizgileri sayesinde avcıların kendini bir bütün olarak algılamasını sağlarlar ve aslanın tek bir hedefe kilitlenmesini engellerler. Bu sayede kendilerini avcıdan korumak için bir sistem geliştirmiş olurlar.

    Zebraların çizgileri ile ilgili olarak Budapeşte’de yapılan bir deneyde atlar çeşitli şekillerde dikine boyanarak gözlemlenmiş ve sonuçta at sineklerinin dikine çizgili olarak boyanan atlara daha az kondukları görülmüştür. Araştırma sonucunda zebraların Tabanid adı verilen sinekleri en az çekecek şekilde tasarlandığın sonucuna varılmıştır.

    alıntı
#14.12.2014 22:37 0 0 0