Mary River Kaplumbağası

Son güncelleme: 03.01.2015 22:49
  • Mary River Kaplumbağası Hakkında - Mary River Kaplumbağaları Nerde Yaşar - Mary River Kaplumbağaların Üremesi
    noimage

    Mary River Kaplumbağası, günlük hayatta karşılaşmayacağımız tamamen ismi bize yabancı bir kaplumbağa’dır. Gazeteden, dergiden veya internetten bu kaplumbağanın ismini okuduğumuzda eminim uzun uzun düşünürdük. Bizde çağrışım yapmasını beklerdik. Mary River Kaplumbağası, ne kadar alışık olmasak da, ismini ilk defa duyuyor olsak da, var olan kaplumbağa türlerinden bir tanesidir.

    Mary River Kaplumbağası, aynı zaman da ‘ pet shop ‘ kaplumbağası olarak da bilinmektedir. Bu ilginç kaplumbağa türünün ana vatanı Avustralya’dır. Avustralyadaki Güney-Doğu Queensland’ın Mary Nehri’nde yaşayan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kısa boyunlu bir kaplumbağa türüdür. Bu kaplumbağalar kendilerine has özellikleriyle bildiğimiz kaplumbağa türlerinden ayrılmaktadırlar. Bu kaplumbağaların kafalarındaki saç değil alg yani yosundur. Avustralya’nın en büyük türlerinden biridir. Kabuk uzunluğu 50 cm aşan örnekler kaydedilmiştir.

    Yetişkin Mary River kaplumbağaları renkli, düz veya güzel desenli olabilmektedir. Genel olarak rengi paslı kırmızı, kahverengi veya neredeyse siyaha kadar değişebilir. Bu canlı türünün de ne yazık ki nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde ikinci sıra da yer almaktadır. Bu ilginç canlılar suyun altında da kolayca nefes alabilirler. Vücutlarındaki kanallar sayesinde suyun altında oksijen almada sıkıntı çekmezler fakat düzenli olarak hava almak için denizin yüzeyine çıkarlar.

    Dişiler genellikle 34 cm, erkekler ise genellikle 42 cm olurlar. Erkeklerin kuyrukları uzun ve enine basıktır. Çiftleşme zamanı aralık-ekim ayları arasındadır. Dişiler 25 yaşında, erkekler 30 yaşında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Dişi her sene aynı yere 12-25 yumurta bırakır.Yumurtalar 50 gün sonra aralık-şubat ayları arasında çatlar.
#03.01.2015 22:49 0 0 0