Konya'nın En Güzel 10 Yemeği

Son güncelleme: 23.01.2015 20:08
  • konya yemek kültürü - konya yemek gelenekleri - konyanın meşhur yemekleri - konya mutfağınoimage

    Arabaşı Çorbası: Konya’da uzun kış gecelerinin olmazsa olmaz yemeğidir. Sık sık arabaşı günleri yapılır. Yalnızca un, su ve biraz tuz eklenerek pişirilen hamur çorbayla yutularak tüketilir. Çorba, tavuk, hindi veya av kuşlarının eti, tereyağı, un, salça ile bol acılı yapılır. Piştikten sonra limon ve pul biber eklenir. Eskiden çorbası aynı tastan içilir ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.


    Bamya Çorbası: Bamya çorbası Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya düğünlerinin ve davetlerinin olmazsa olmazıdır. Ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.


    Çebiç: Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Çebiç ziyafetine sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.


    Düğün Pilavı: Konya düğün sofralarının başyemeğidir düğün pilavı. Aşçılar tarafından kazanlarda pişirilir. Sofra, sofra misafirlere ikram edilir. Yuvarlak sofralarda diğer yemekler gibi ortaya konulur aynı kaptan yenir. Bir daha bir daha istenilir. Misafirlerin isteği reddedilmez tekrar tekrar sofradaki yerini alır.


    Etli Ekmek: Konya yemeği denilince akla ilk gelen; etli ekmektir. Şehirle özdeşleşen bu yemeği, ziyaretçiler de mutlaka tadarlar. Yapımında esmer un kullanıldığı için, Konya’da aldığınız tadı başka bir yerde almanız pek mümkün değildir. Fırınlarda yapılan etli ekmek incecik ve boyu da yaklaşık bir metre uzunluğunda olur.


    Etli Topalak: Kıyma, soğan, ince bulgur, un, maydanoz, yumurta ve baharatlarla hazırlanarak misket şekli verilen ve yağ, salça, un ile hazırlanan suyun içine ilave edilerek pişirilen yemek herkesin beğenebileceği bir tattır.


    Höşmerim: Bu tatlı, Havran’ın simgesi olmuş peynir, irmik ve şekerden yapılan klasik Höşmerimden farklı yapılır Konya’da. Kaymak, süt, şeker ve özel unla kavrularak yapılan Konya höşmerim bir parça un helvasını anımsatmakla beraber oldukça hafif ve lezzetlidir.


    Konya Fırın Kebabı: Konya Fırın Kebabı’nın Selçuklular döneminden geldiği söylenir. Hz. Mevlana’nın eserlerinde de kebaptan bahsedilir. Koyunun veya kuzunun muayyen yerlerinden alınan parçalar, usulüyle iki aşamadan geçirilerek fırında(odun fırınında) pişirilir. Hayvanın arka budu dışında her tarafından kebap yapılabilse de kaburga ve ön kolu en makbul yerleridir.


    Saç Böreği: Zahmetli bir yemek olan saç böreğini genelde akrabalar veya komşularla bir araya gelerek yapılır. İnce bir şekilde açılan yufkanın içine isteğe göre ıspanak peynir, kıyma, patates vs. konularak sacın üzerinde pişirilir, afiyetle yenir.


    Saç Arası: Konya’ya özgü bir hamur tatlısı. İsmi de eski usule göre hazırlanışından geliyor. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi.

    Sadece bunlarla kalmayan, daha birçok lezzete ev sahipliği yapan Konya mutfağı, zengin menüsüyle Konyalıların ve ziyaretçilerinin damak tadına en iyi şekilde hitap etmektedir.

    Safure Nermin Öz

    alıntı
#22.01.2015 22:21 0 0 0
  • Konya mutfağı çok geniş ve çok güzeldir, paylaşımın için saol BİR DOST.
#22.01.2015 22:24 0 0 0
  • Gelecem bir gün,Allah kısmet ederse hepsini yapacaksın bana :D
#22.01.2015 22:31 0 0 0
  • Buyur gel hepsini yapıp tatdıracam.
#22.01.2015 22:45 0 0 0
  • Ne yani tadımlık mı yapacan
#22.01.2015 22:47 0 0 0
  • Tadımlık daha güzel olur tadı damagında kalır.
#22.01.2015 23:10 0 0 0
  • Gelmicem o zaman
#22.01.2015 23:11 0 0 0
  • Arabaşı çorbası bizim Kayseri'nin Diğer yemek çeşitleri güzel hafta sonu Konya'da olacağım bakalım
#22.01.2015 23:32 0 0 0
  • papatyam Kayserinin degil,Türkiyede ve yemek tarihi otoriteleri tarafindan basta prof. Nevin Halıcı gibi Yemek tarihi uzmanlari tarafindan arabasi corbasi Karaman yemegi olarak belirtilmiş. Bu kültür bakanlıgıncada onaylanmıştır tabi daha önce Karamanda Konya iline bağlı idi.
#23.01.2015 20:08 0 0 0