Altın Gibi Yaşam için Altın Besinler

Son güncelleme: 26.01.2015 21:47
  • sağlıklı besinler - sağlıklı beslenme - sağlıklı yaşamak - kaliteli yaşamKaliteli yaşamanın birçok yolu vardır. Peki, sizce bunlardan en önemlisi hangisidir? Sağlıklı besinleri tüketmek ve sağlıkla yaşamak cevabını duyuyor gibiyim. Bu nedenle kaliteli bir yaşam sürmeniz için sizlere 10 altın besin seçtim! Keyifli okumalar.

    1) KETEN TOHUMU: Omega-3 yağ asidi, posa ve lignanın zengin kaynağıdır. Lignanlar hastalıklardan koruyucu bağışıklığı arttırıcıdır. Toz keten tohumunun günde 40gram tüketildiği takdirde menopoz sıkıntılarını azaltacağı çalışmalarda gösterilmiştir. HDL kolesterolü arttırırken kabızlığın giderilmesinde ve meme kanserini önlemede önemli bir yeri vardır. Sebze yemekleri, salata veya çorbaya eklenerek tüketilebilir.

    2) YOĞURT: Bağırsaklarda zararlı bakterilerin üremesini önleyerek bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücuttaki kolesterol miktarını ve LDL-kolesterolü azaltır. Antibiyotik kullanan kişiler yararlı bakterileri ilacın zararlı etkisinden korumak için yoğurt tüketmelidir. Laktoz intoleransı olan ve bağırsaklarında gaz problemi yaşayan kişiler sütü tüketemedikleri için yoğurdu tercih edebilirler. Aynı zamanda yoğurt iyi bir probiyotik kaynağıdır.

    3) KURU ERİK: Çoğu meyveye göre bazı besin öğelerinden zengin olan kuru erik, muza göre yaklaşık 2 kat daha fazla potasyum içermektedir, yaban mersini ile karşılaştırıldığı zaman ise antioksidan içeriklerinin hemen hemen aynı olduğu görülmüştür. Yüksek lif içeriğine sahiptir ve bu sayede barsak sağlığını korur.

    4) YEŞİL MERCİMEK: Posa ve B vitamini içeriği yüksek olan bir kurubaklagil çeşididir. Yeşil mercimek bitkisel bir protein kaynağıdır, vejetaryanlar ve düzenli et tüketemeyen kişiler için protein kaynağıdır.

    5) CEVİZ: Yapılan çalışmalara göre günde 10 adet ceviz tüketildiği takdirde osteoporoz riski azaltmakta ve meme kanserine karşı koruyucu etki yapmaktadır. Fitosterol ve omega-3 yağ asidi kanser tümör gelişimini yavaşlatır ve cevizinde içeriğinde fitosterol ve omega-3 vardır.

    6) BÖĞÜRTLEN: Proantosiyanin ve flavonoidleri içerir yani yüksek antioksidan etkisi vardır. İçeriğinde hippurik asit olduğu bilinen böğürtlen genelde kadınlarda karşılaşılan üriner sistem enfeksiyonlarına karşı hastalık yapan bakterileri yok eder ve koruyucu etki gösterir.

    7) SOMON: Omega-3 yağ asidi içeriği yüksektir ve özellikle gebelik döneminde bebeğin sinir-beyin gelişimi için önemli bir yeri vardır. Emziklilik döneminde ise anne sütünün kalitesini artırmaktadır. Menstürasyon sorunlarını aza indirgemektedir. Menopoz döneminde olan bayanlarda östrojen salınımını artırmakta ve kemik sağlığını güçlendirici etki göstermektedir.

    8) DOMATES: Likopenden zengin olan domates meme ve rahim kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı bağışıklığımızı güçlendirir ve koruyucu etki gösterir aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki işlenmiş likopenin etkisi daha fazladır örneğin salçanın likopen içeriği domatesten daha fazladır ya da pişirilen domatesin çiğ domatese göre likopen içeriği daha fazladır.

    9) BAL KABAĞI: Beta-karoten içeriği yüksektir ancak toplumumuzda tüketimi düşüktür çünkü genel olarak sadece tatlılarda kullanılmaktadır. Bir porsiyon balkabağı tatlısı 3gram lif içermektedir. Balkabağının tatlısını tüketip yüksek şeker almak istemeyenler için çorbalar ya da balkabağı ile yapılabilecek salatalar iyi bir alternatiftir.


    10) NOHUT: Fitoöstrojen içerir ve bayanlarda östrojen hormonunun dengelenmesinde etkilidir, menopoz döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar. Lif oranı yüksektir ve konstipasyondan (kabızlık) korur.

    Öğrenci Diyetisyen DENİZ ZÜNBÜLCAN

    alıntı
#26.01.2015 21:47 0 0 0