Fatsa ve Tarihçesi

Son güncelleme: 27.01.2015 12:36
  • fatsa nerededir - ordu fatsa ilçesi - fatsa kaplıcaları - fatsada gezilecek yerler - fatsa acısu kaplıcasıFatsa ilçesi Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan Ordu ilimize bağlı olan ve doğal yeraltı kaynakları bakımından zengin bir bölgedir. Burada yaşayan halkın büyük çoğunluğu fındık üretimi yapmakta ve balıkçılık ile uğraşmaktadır. Fatsa Türk kültürün birçok özelliğini taşır. Tarihte oldukça önemli bir liman olan Fatsa’da, ormanlar önemli bir yer tutmaktadır. Denizden yüksekliği sadece 10 metre kadar olan ilçenin kıyıya uzaklığı yaklaşık olarak iki km kadardır. Fatsa yazları sıcak ve kurak geçmekte, kışları ise soğuk ve yağışlı bir iklim bulunmaktadır. Bölgede her zaman yağmura hazırlıklı olmak gerekir.

    noimage
    İlçenin doğal yeraltı kaynakları oldukça zengindir. Burada turizm tesisleri önemli bir yer tutmaktadır. Bölgede özellikle Ilıca beldesinde bulunan şifalı sular ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Elma köyünde bulunan ve Acı Su denilen şifalı kaynak, pek çok hastalığın tedavisinde şifalı özellikleriyle tanınmaktadır. Tarihi M.Ö.400 yılına kadar inen Fatsa, Bizanslılar, Kimmerler, Persler, Makedonyalılar, Pontuslar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliğine girmiş olan önemli bir ticaret merkezidir. Denizi ve kumsalıyla, doğal bitki örtüsüyle tüm doğal güzellikleri ziyaretçilerine sunan Fatsa, turizm değerleri yönünden mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir. İlçenin en önemli eserleri arasında olan camileri, genellikle ahşap çatılı olarak inşa edilmiştir. İlçede gezilmesi gereken yerlerden bazıları ise;

    GAGA GÖLÜ: İlçede 10 km güneydoğusunda bulunan etrafı ağaçlar ve fındık bahçeleriyle kaplı olan ve ortasında küçük bir adacık bulunan Gaga gölü, doğal sit alanı ilan edilmiştir

    KIZ KULESİ: İlçede güneydoğuda Kont Pelenon tarafından, zamanında gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş olan kız kulesi, ilçeye gidenler tarafından mutlaka görülmelidir.

    GÖREĞİ MANASTIRI: Evkaf köyü içinde, Pont devleti döneminde inşa edilen, çevresinde büyük bir şehir kalıntısı olan tarihi bir eserdir. Kalıntıların arasında bulunmuş olan gümüş para, eski tarihlerde burada, bir derebeyinin hüküm sürdüğünü ifade etmektedir.

    CINGIRT KAYA MEZARLARI: Fatsa’da 5 km batıda yer alan Görevi deresinin üstündeki tepede kale kalıntıları bulunmuştur. Kalenin üstünden Elekçi deresine kadar uzanmış, 120 basamaklı gizli bir tünelin eski dönemlerde merdiven olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

    SARMAŞIK KAPLICALARI: Ilıca beldesinde bulunan bu şifalı kaplıcanın, romatizmada, kireçlenme, kadın hastalıklarında, sindirim sistemi, idrar yolları, böbrek kumu ve taşı ile alerjik hastalıklar açısından şifa verici özelliğinin olması nedeniyle sağlık turizmine katkısı fazladır.

    KORGAN OBASI: Yayla turizminin en güzel yaşanacağı, sanki doğal bir cennet gibi bir yerdir. Fatsa’dan yaklaşık 37 km uzaklıkta olan obada doğayla baş başa kalabilirsiniz.

    ÇINAR VE ULU AĞAÇLAR: Şehir merkezinde yer alan yaklaşık 3-4 yüzyıllık beş tane çınar ağacı, ilçenin görülmesi gereken doğayı yansıtan güzelliklerinden biridir.

    KALE TAYALI MAĞARALARI İlçeye yaklaşık 8 km uzaklıkta olan Tayalı köyünde Roma dönemine ait olan sekiz adet kaya mezarı tarihten bir esinti görünümündedir.

    BOLAMAN’DAKİ TARİHİ KONAK: Haznedar ailesinin oğlu olan Mehmet Bey tarafından yaptırılan, yaklaşık iki yüzyıllık olan bu tarihi konak, korunma amacıyla inşa edilmiştir. Konağın içinde bir de kilise bulunmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından aslı gibi restore edilecek olan bu tarihi konak, koruma altına alınmıştır. Kültür Bakanlığının eski Türk mimarisinin iyi bir örneği olduğunun tescillendiği konağın, Fatsa’ya gidecekler ziyaret etmelidir.

    SU DEĞİRMENLERİ: Fatsa ve çevresinde olan akarsularla çalışan bu değirmenlerin görülmesi tavsiye edilir.

    BELEDİYE ÇAMLIĞI: Fatsa’da Ünye yolunun üstüne olan bu dinlenme tesisi, mola vermek isteyenlere keyif verecektir.

    PLAJLAR: İlçenin sahil kenarında olması nedeniyle doğal plajları bulunmaktadır. Belicesu ve Yeniköy civarında olan kumsallar turizme önemli bir katkı yapmaktadır.

    alıntı
#27.01.2015 12:36 0 0 0