Çamlıhemşin ve Tarihçesi

Son güncelleme: 27.01.2015 12:58
  • çamlıhemşin nerededir - rize çamlıhemşin ilçesi - çamlıhemşinde gezilecek yerler - vicenaltıÇamlıhemşin’in eski adı Vicealtı’dır. Cumhuriyetin ilanından önce burada 1922 yılında karakol merkezi oluşturulmuştur. 1953 yılında ise Ardeşen ilçe olunca Vicealtı, Çamlıca ismini alarak ile bu ilçeye bağlanmıştır. 1954′de bucak 1955′de belediye kurulmuştur. 27 Haziran 1957 tarihinde Çamlıhemşin adını alarak ilçe haline getirildi. Çamlıhemşin 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi sonunda Sultan Alparslan tarafından Selçuklu topraklarına dahil edilmiştir. 1072 yılında, Alparslan savaş sonrasında, bölgeye 70.000 yaylacı ve göçebe Türkü yerleştirdi. 1184 yılında kurulan Trabzon- Pontus İmparatorluğu sınırları içinde kalan Çamlıhemşin halkı, arazinin dağlık ve ormanlık olmasından dolayı bu işgalden etkilenmedi. Türk kimlik ve gelenekleriyle yaşamlarını günümüze kadar sürdürdüler.

    noimage
    Hemşinliler yaşadıkları bütün zorluklara rağmen, hiçbir zaman bu topraklardan göç etmediler. Hemşin, Pazar, Ardeşen, Çayeli, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleri ile komşu olan Çamlıhemşin; Doğu Karadeniz Bölümü’nde Rize’nin ilçe merkezlerinden biridir. İlçe, 885 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın yaklaşık %80′i ormanla kaplı, dağınık ve tepelik alanlardan ibaret olup, düz alanlar yok gibidir. Çamlıhemşin, Rize’nin denize sınırı olmayan ilçelerinden biridir.

    İklimi her mevsim yağışlı olan Çamlıhemşin’de sıcaklık kışın -7 dereceye kadar düşmekteyken, yazın ise ortalama 25 dereceye kadar yükselmektedir. İlçenin en az yedi köyünde Laz nüfusu yaşamaktadır ve Lazca konuşmaktadırlar. Yörenin en eski ve yerli halkı olan Hemşinli nüfusu ise Lazlara oranla daha az olup dağlık köylerde yaşamaktadırlar. Çamlıhemşin ilçe şehir merkezinde Türkler mevcuttur.

    Çamlıhemşin evleri ülkemizin en dikkat çene mimari yapılarıdır. Genel olarak yamaçlara yapılan evlerin arka tarafı duvar ile örülüp dağın yamacına yaslandığı, ön tarafının ve diğer iki köşenin açıkta bırakıldığı görülmektedir. Bölgede bulunan eski evlerin çoğu yüz yıldan daha fazla yaşlıdır. Yapılarda ormanlarından çok olmasından dolayı tamamen ahşap malzemeler kullanılmış, özellikle kestane, gürgen ve çam türü dayanıklı ağaçlar tercih edilmiştir. Genel olarak iki katlı olarak inşa edilmişlerdir.

    Çamlıhemşinde ekonomi, tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır. Dağlık olmasından dolayı sınırlı alanda tarım yapılmaktadır. Mısır, çay, fasulye, elma, armut yetiştirilmektedir. Yaylalarda hayvancılık yapılırken koyun ve keçi beslenmektedir. Son zamanlarda bölgede arıcılık faaliyetleri de önem kazanmıştır. Deniz düzeyinden 500 metre yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır.
    Çinçiva Köyü, Çamlıhemşin’in gezilmeye değer yerlerinden biridir. Çinçiva Köyü, Okur-yazar oranının en yüksek olduğu köylerden biri olması, köye bir hava katıyor.

    Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, ormanlarla ve sislerle kaplı dik bir dağın yamacında bulunuyor Makrevis Mahallesi gezip görülmesi gereken güzle yerlerden biridir.
    Şimdiki adı Konaklar olan Makrevis Mahallesi, konaklarıyla ünlüdür. Hatta Karadeniz’in en gösterişli evlerinin 10-15 tanesi burada bulunmaktadır.

    Fırtına Vadisi’nde bulunan tarihi köprüler arasındaki Mikron Köprüsü, dikkat çeken önemli eserlerden biridir. 19. Yüzyılda Osmanlılar döneminde inşa edilmiştir ve bölgedeki diğer köprülerle hemen hemen aynı mimari özelliğe sahiptir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan Mikron Köprüsü’nün uzunluğu 30 metre olup, dere seviyesinden 12 metrelik bir yükseklikte bulunmaktadır.

    Çamlıhemşin’in tarihi eserlerinden biri olan ve günümüzde kullanılmaya devam eden Şenyuva Köprüsü, bulunduğu bölgenin en eski köprüsüdür. Eski adı Çinçiva Köprüsü olan köprü tek kemerli bir yapıya sahiptir.Fırtına Deresi üzerinde bulunmaktadır.

    Hazindak Yaylası Çamlıhemşin’in güzel yerlerinden biridir. Adını Hazin Dağı’ndan almıştır.
    Adrenalin ve doğa tutkunlarının tercih ettiği önemli yerlerden biri Fırtına Deresidir. Ardeşen’e yaklaşık 2 kilometre uzaklıktan sonra Karadeniz’e büyük bir coşkuyla dökülen Fırtına Deresi, 57 kilometre uzunluğundadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ve bilhassa su sporuyla ilgilenen sporseverlerin uğraması gereken bir bölgedir ve raftinge en uygun parkurlara sahiptir. Bütün yıl boyunca dolu dolu akan bu dere her mevsimde raftinge uygundur.

    alıntı
#27.01.2015 12:53 0 0 0
  • Doğası ile havası güzel bir bölgemiz..
    teşekkürler@Birdost
#27.01.2015 12:58 0 0 0