Hiper ve Hipo Tansiyon

Son güncelleme: 27.01.2015 21:26
  • yüksek tansiyon - düşük tansiyon - yüksek tansiyonun zararlarıHiper olanı yüksekliği, hipo olanı ise düşüklüğünü göstermektedir tansiyon adı verilen, kanın dolaştığı damarlara yaptığı basıncın seviyesine.

    Hipertansiyon beyin içi kanamalarına ve dolayısıyla kısmi felçlere, kalp yetmezliğine ve ani ölümlere neden olabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı 5 kişiden biridir.

    Bu kadar sık görülmesi önemsemeden bir anda ağzımızda çıkmasına, hatta bir hastalığınız var mı? sorusuna, “hayır, bir tansiyonum var! O kadar” gibi cevap verilmesine neden olmuştur. Fakat uzun süreleri yüksek tansiyonun damarlarınıza verdiği zarar azımsanmayacak derecede önemlidir.

    Sürekli ilerleme yetisi olan bu hastalık ilaçla kontrol altına alınabilmekte fakat, yıllar içerisindeki dikkatsizlik ve beslenmeye verilmeyen önem ile ilaç dozunuzun daha da artmasına neden olmaktadır. Doğru beslenme ile düzeltilebilen bir hastalıktır.

    Hipotansiyon ise bu durumun tam tersidir. Genç yaşlardaki (30 ve altı) hipotansiyonun ileri yaşlarda hipertansiyona dönüşme riski olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.

    Düşük tansiyon sürekli halsiz hissetmenize ve dikkatinizi toparlayamamanıza neden olmaktadır. Herhangi belirgin bir tedavisi olmamasına karşın, en iyi tedavi doğru beslenme olarak tanımlanmıştır.

    alıntı
#27.01.2015 21:26 0 0 0