Sinoplular Anlar

Son güncelleme: 18.03.2015 17:50
  • sadece sinoplulara özgü şeyler - sinopluların anlayacağı on madde


    Medeniyetlere ağırlık yapan şehrimiz tarihi açıdan önemlidir. Kalesi de meşhur olan ilimizin, Sinop Kalesi daha çok cezaevi olarak ün kazanmış bir tarihsel yapıdır. Özellikle edebiyat ve siyaset alanında ün kazanmış ve çeşitli nedenlerle yargılanıp hapse makûm edilmiş birçok kişi bu cezaevinde yatmıştır. Bu kişilerden biri de ünlü öykü ve roman yazarı Sabahattin Ali’dir… İlkçağ düşünürlerinden Diyojen Sinop doğumludur. Darphane sorumlusu olan babasıyla birlikte sahte para basmakla suçlanan Diyojen’in Sinop’tan sürgün edildiği bilinir. Şimdi Sinop’a özel sohbetleri sıralayalım. Eksikleri bize bildirin.
    1. Malum herkes “deniz çocuğudur”. Denizde doğar, denizde ölürüz. Hastanemiz de, mezarlığımız da deniz manzaralıdır, siz düşünün yani.
    noimage
    noimage

    2. Üstelik millet girecek deniz bulamazken bizde iki tane vardır; “Ön deniz, arka deniz”.
    3. “Cevizli Mantı” diyince tadını bilmeyenlerin yüzünde oluşan garip ifadeyi, birde yedikten sonra görmeniz lazım.
    4. Yaz geceleri “...bar” da başlayan eğlence sabah köşe başındaki çorbacıda sonlanır. 5. Kafa yapan üzüm suyunun fazla kaçtığı zamanlarda “Aldırma gönül aldırma” diyip kendimizi teselli etmesini de biliriz evvel Allah. ( SİNOP CEZAEVİ- SABAHATTİN ALİ KOĞUŞU)
    6. Öyle ünlü marka (antiz kuntiz) kahvecileri de bilmeyiz, “Yalı Kahvemiz” hepimize yeter. Öyle ki ister kahvaltımızı yaparız ister okeyimizi, batağımızı çeviririz.
    7. Ayıptır söylemesi hepimiz biraz artistiz. Hatta ünlü bir oyuncunun, Sinopluların ilgisizliğine şaşırıp “Neden kimse benimle konuşmak, fotoğraf çektirmek istemiyor?” sorusunun üzerine “Sinoplular zaten artist” diyecek kadar da “Diyojen”iz.
    8. Tatil için Sinop’a yeni gelen birisine “Ne zaman gidisin?” diye sormamız aslında o kişinin hemen gitmemesini, daha çok kalmasını istememizdendir.
    9. Türkiye’de ki tek “fiyort” bizdedir. İster “küflü” yakalanır, isterse de midye toplanır.
    10. Güneşin Türkiye’nin en kuzeyi “İnce Burun” üzerinden batarken oluşturduğu güneş yolunu “Şahin Tepesi”nden izlerken ilk defa görmüş gibi büyüleniriz
    Sevgiler Sinop...
#18.03.2015 17:50 0 0 0