100. Yılda Çanakkale Müzeleri

Son güncelleme: 20.03.2015 22:23
  • Savaş Müzaleri - Çanakkale Savaş Müzeleri - 100 Yılında Çanakkale
    100. Yılda Çanakkale Müzeleri
    Savaşın 100. yıldönümündeyiz. Centilmenler Savaşını idrak edebilmemiz için savaşın anısına açılan müzeleri gezmemiz gerekiyor.


    noimage

    Bu yıl Çanakkale Savaşlarını anmak için çok daha özel bir yıl. Savaşın 100. yıldönümündeyiz. Centilmenler Savaşını idrak edebilmemiz için savaşın anısına açılan müzeleri gezmemiz gerekiyor. Tüm bu müzelerde sergilenen eserler, objeler, mektuplar ve silahlar, bize o yılların korkunçluğunu, yokluğunu ve kahramanlığını sarsıcı şekilde gösteriyor. Sizin için bir liste yaptık:

    Gelibolu Savaş Müzesi: Çanakkaleye Tekirdağ üzerinden giderken içinden geçtiğiniz Geliboludaki Savaş Müzesi, uğrayacağınız ilk müze olabilir. Bu müzede savaşa dair çok sayıda anı bulabilirsiniz. Mektuplar, silahlar ve çeşitli savaş objeleri… Müze feribot iskelesine çok yakın. Kore Kahramanları Caddesi üzerinde bulunuyor.


    noimage

    Gelibolu Yarımadasındaki Müze ve Mezarlıklar: Devam edip savaşların cereyan ettiği alana gelirsiniz. Çanakkale bölgesine gidenlerin görmesi gereken en önemli yerler arasında kuşkusuz Gelibolu Yarımadasındaki mezarlıklar ve anıtlar geliyor. Büyük zafer anıtı, Conkbayırı, Anzak Koyu, Arıburnu Tabyası ve Kanlısırt. Buraları gezerken sessiz olmakta yarar var. Çünkü savaşın o korkunç gürültüsünden geriye kalan ve içinize işleyen manevi ağırlığı bu siperleri ve kanlı toprakları gezerken duyarsınız. En önemlisi, şehit düşen askerlerin kimlikleri. Şehitlerin isimlerini okuyun ve Osmanlı Devletini çokuluslu bir imparatorluk yapan o kozmopolit yapıyı daha iyi anlayın. Gelibolu yarımadasında onlarca şehitlik, koy, tepe ve sırt bulunuyor. Elinizde bir kitap olsun ve Alçıtepe Mevkindeki savaşları hatırlayın. Kilitbahir Kalesi, Namazgah, Rumeli Hamidiye ve Rumeli Mecidiye Tabyalarını dolaşın. Tepelerde saklanmış Alman yapımı Krupps toplarını görün. Çanakkale Limanındaki Nusrat Mayın Gemisine bir selam verin.

    noimage


    Bigalı Köyü Müzesi: Atatürkün bir müddet karargah olarak kullandığı ev restore edilerek müze olarak hizmet vermektedir. Müze Bigalı köyündedir.

    Büyük Anafarta Köyü Barış ve Özay Gündoğan Müzesi: Özay Gündoğan'ın yıllar süren çabaları sonucu açtığı özel bir müze. Anafartalar bölgesine gidildiğinde mutlaka görülmeli.

    Alçıtepe Salim Mutlu Müzesi: İki bölümden oluşan müzede Çanakkale Savaşalarında kullanılan savaş kalıntılarından örnekler var. Bölgede yapılan ilk müze olması nedeniyle ilginç.

    Alçıtepe Savaş Galerisi ve Seddülbahir Çanakkale Savaşları Galerisi: Yahya Çavuş Şehitliğinin bulunduğu Seddülbahir köyünde bulunan savaş galerisi iki bölümden oluşuyor. Müzede savaşta kullanılan çeşitli silah ve mühimmatlar var.

    noimage

    Çanakkale Boğaz Komutanlığı Müzesi: Deniz Kuvetleri Komutanlığının bünyesindeki bir müzedir. Deniz Savaşlarını daha iyi öğrenmek için mutlaka gezilmeli.

    Hisart Müzesi: İstanbuldan ayrılamayanlar için de müzeler var. İstanbul Çağlayandaki Hisart Müzesi Çanakkale Savaşlarını dioramalarla yani küçük canlandırmalarla görebileceğiniz yegane müze. İşadamı Nejat Çuhadaroğlunun çabalarıyla hayata geçen müze sadece Çanakkaleyi değil, tüm önemli savaşları hissettiren başarılı bir canlı örnek.


    noimage

    İş Bankası Müzesi: Türkiye İş Bankasının Sirkecideki müzesi de savaşın 100.yılında Çanakkaleye ev sahipliği yapıyor. Derinlerden Siperlere Çanakkale 1915 adlı sergi, Çanakkaleye gidemeyenler için gezilebilecek bir sergi. Serginin küratörlüğünü Savaş Karakaş, danışmanlığını ise Prof.Dr.Haluk Oral yapıyor. Sergide savaşı görerek hissetmenizi sağlayan eserlerin yanısıra ilk kez sergilenen Mustafa Kemalin el yazısıyla imzaladığı üz askeri emir de sergileniyor. Sergi 15 Ağustosa kadar İş Bankası Müzesinde görülebilir.
#20.03.2015 22:23 0 0 0