Tenis Nasıl Oynanır Kuralları Nelerdir

Son güncelleme: 03.04.2015 21:01
  • tenis nasıl oynanır - tenis kuralları - tenis hakkında bilgi

    Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

    İlk olarak İngiltere'de 1800lerde oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygınlaşmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

    TENİS NASIL OYNANIR
    Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır.Bazende toprak sahada oynandığı görülür.
    KORTLAR
    Tekler maçlarında kort 9 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır . Kortun etrafındaki azdan kalan alan ise oyuncuların uçan toplarını alabilmesi içindir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre kısalığında ve merkezin 914 milimetre altındadır.
    KORT ÇİZGİLERİ
    Tenis sahasının boyutları (feet olarak)Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir

    Kort Tipleri Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

    TOPRAK KORT - ÇİM KORT - SERT KORT

    Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde ederken bu oyunculara başarılı oldukların kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

    Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere carptiktan sonra ani bir hizlanma olur. cunku toprak kortta oyuncular top-spin vuruslari tercih etmeleridir. Toprak korttaki maclar winner adi verilen sayi alan vuruslarin daha zor olmasi sebebiyle daha uzun surer. Sayilar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalmasi ya da cizgilerin disari atilmasi sonucu alinir . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

    Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

    NORMAL BİR PUANLIK OYUN

    Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

    Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.

    Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur

    ŞUTLAR
    SERVİS
    Court tennis de servis aşamaları sırasıyla ( sağ elli oyuncular için ); raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur. doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir. bu yükseltmede top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.. dirsekten, yukarıda doğru yükselen topa, omuzunda kuvvet yardımıyla vuruş uygulanır.. böylece vuruşun tamamlamasıyla raket sol ayak yanına doğru indirilir....

    FOREHAND

    Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur.Top gelirlen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.
    BACKHAND
    Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. rakt çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.
    DİĞER ŞUTLAR
    SMAÇ
    Smaç servisin bir benzeridir top yüksekten gelinde smaç uygulanır.
    VOLE
    Vole yere sektirmeden file önünde vurulan toptur.
#03.04.2015 21:01 0 0 0