Akciğer Röntgeni Nasıl Çekilir?

Son güncelleme: 18.06.2015 01:17
  • röntgen - akciğer filmi - röntgen filmi nedir - akciğer röntgeni ne için çekilir - radyolojik görüntüleme teknikleriTıpta tanısal amaçlı kullanılan radyolojik görüntüleme teknikleri, hastalıkların teşhis ve tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan, yol gösterici bir uygulamadır. Teşhis amaçlı kullanılan ve radyasyon içeren bu görüntüleme teknikleri grafi ya da halk arasındaki bilinen adıyla röntgen, bilgisayarlı tomografi ile nükleer tıp uygulamalarını içermektedir.

    Röntgen filmi ne demektir?

    Röntgen çekimi sırasında iyonizan radyasyon içeren ve insanların gözüyle görülmeyen X ışınları kullanılmaktadır. X ışınları insan bedeninin içinden geçtiği zaman, çeşitli dokuların etkisiyle değişime uğrar ve bir görüntü meydana gelir. Röntgen cihazları sayesinde yapılan bu uygulama ile akciğer, kemikler ve çoğu organın görülmesine yardımcı olan, iki boyutlu bir görüntü elde edilmektedir. Röntgen çekimi hastalarda herhangi bir ağrıya ya da acı hissine neden olmadan gerçekleşir. Röntgen çekimi sırasında yapılması gerekli olan, radyoloji teknikerinin yönlendirmesiyle birlikte uygun pozisyonda olmak ve hareketsiz durmanın sağlanmasıdır.

    Akciğer radyolojisi ile hedeflenen toraks adındaki bölgede, herhangi bir hastalığın olup olmadığını araştırmak ve bu hastalığın sebeplerini ortaya çıkarmaktır. Akciğer filmi, aynı zamanda akciğer hastalıkları dışında bazı belirti ve bulguların araştırılmasında ve bulguların değerlendirilmesi içinde kullanılmaktadır.

    Akciğer röntgen filmi nasıl çekilmektedir?

    Akciğer filmi sağlık kuruluşunda radyoloji teknisyeni tarafından çekilmektedir. Radyoloji uzmanı tarafından ise, bu görüntünün değerlendirmesi yapılmaktadır. Hasta ayakta durur vaziyette çekilecek filmin çeşidine göre, röntgen tüpüne dönük vaziyette ve eller görüntüleme alanına girmeyecek biçimde yanda durmalıdır. Hastanın boyuna ve kilo durumuna göre uygun olacak çekim dozu ayarlanır. Erişkinler için çekim dozu maksimum 3 mGy olup, çekim süresi ise 40 ms olarak sürer. Hastanın film çekimi sırasında derin bir nefes alması ve bir süre nefesini tutması gerekir. Bu uygulamalar radyoloji teknisyeni tarafından hastaya belirtilir. Bu sırada röntgen çekimi yapılır. Ayakta duramayacak küçük çocuklar için supin denilen bir pozisyon sırasında röntgen çekimi yapılır.

    Yapılan inceleme tamamlandıktan sonra, çekimden elde edilen görüntü hastanın fiziki yapısının özeliklerine göre 35 x 35 ya da 35 x 43 gibi farklı ölçülerde tercih edilen röntgen filmlerine aktarılmaktadır. Bu filmlerin dışında çekilen röntgen görüntüleri CD’ye kaydedilip bilgisayar ortamında da muhafaza edilme yoluna gidilebilir.

    Hangi sorunlarda akciğer röntgeni çekilir?

    Nedeni bilinemeyen, kilo kaybının olması, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve gece terlemesinin olması
    Göğüs bölgesindeki travmalar
    Solunum yoluna kaçan yabancı cisimlerin olmasında
    Sırt ve göğüs ağrılarında
    Hırıltılı nefes alma durumunda
    Kanlı ve mukuslu öksürük olmasında akciğer röntgeni çekilir.

    alıntı
#18.06.2015 01:17 0 0 0