Hangi hastaliga hangi yiyecek?

Doga bir eczane gibidir! Tahil, sebze ya da meyvelerde bulunan cesitli maddeler, vitaminler;depresyo ndan tansiyona bircok hastaliga iyi gelir. Urfa`nin aci pul biberinin cilde yararli, teni guzellestiren maddeler icerdigini, Ilacta aspirin neyse, yiyecekler icinde elmanin da o, oldugunu soyleyen Londra Universitesi uzmanlarinin hazirladigi dogal savas programinda hangi hastaliga karsi neler yemeniz gerektigi anlatiliyor.



GRIP
Satsuma: (Kucuk portakal) Icerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde oksurugu ve kanli tukurukleri keser. Ayrica kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek oldugu icin ileri yaslarda felc ya da kalp krizi riskini de azaltir.
Tarcin: (Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vucutta yayilmasini engeller. Mideyi duzene sokar. Kusmayi engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser.
Hardal: ( Icindeki singrin maddesi, midenin gaz cikarmasina yardimci olur. Sindirim sistemini duzenler, mide agrilarini giderir. En fazla bir cay kasigi alinmalidir.
Nane: (Icerdigi mentol, midenin normallesmesine neden olur. Vucuda giren grip mikrobuna karsi savastigi gibi, ileri yaslarda ulsere yakalanma riskini de azaltir. Nane cayi, bas agrisi, grip, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir.



DEPRESYON
Avokado: ( Sindirimi cok rahat olan bu meyvayi ozellikle yeni dogmus bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ederiz. Icerdigi E vitamini kalbe iyi gelir, yuksek potasyum da dinc tutar ve insani depresyona sokan uyusukluluk ve rahatligi uzerinden atar. Vucudun kolesterol oranini ayarlar. Teninizin surekli hucre yenilemesine neden olur. (Zayiflamak isteyenler dikkat: Yag orani bir cikolata kadar yuksek olan avokadoyu yememenizi oneririz.)
Cikolata: ( Sutlu cikolatalari tercih edin. Cunku icerdigi kakao yagi, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlik saglamasina yardimci olur. Migreni olanlar cikolatadan uzak durmalidir.
Istiridye: ( Icindeki demir, sperm sayisini ve insanin seks gucunu artirir. A, B12 ve C vitaminleri icerir. Beyin icin en faydali yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol orani bircok baligin iki katidir.)
Patates: ( Orta boy bir patates,bir insanin bir gun icinde almasi gereken C vitaminini icerir. Beyindeki serotonin adli kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saglar.


IDRAR YOLLARI
Nane: Idrar sokturucu ozellige sahiptir. Icerdigi mentol, midenin normal islevini gormesine neden olur. Vucuda giren grip mikrobunakarsi savastigi gibi, ileri yaslarda ulsere yakalanma riskini de azaltir. Sabahlari mide bulantisini keser. Nane cayi, bas agrisi, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir. Ancak nane cayini ac karnina degil, tok karnina iciniz.
Elma: Icindeki C vitamini ve pektin oldukca faydalidir. Kolesterolu dusurur, sindirim sistemini duzenler ve idrar ve hacet yollarindaki sorunlari giderir.
Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit icerir. Cok fazlasi idrar yollarina zarar verirken, gunde 2 dilim yemek iyi gelir.



ALERJI
Kayisi: Icindeki betakarotene adli madde hucrelere saldiran molekulleri kontrol altina alarak,kanseri onler. Bir kayisi ne kadar parlaksa, icindeki betakarotene orani o kadar yuksektir. Icerdigi kalsiyum ve magnezyum, girtlak yanmalarini engeller. Kuru kayisiya rengi bozulmasin diye eklenen sulfur dioksit, astim gibi alerjilere iyi gelir.


HEMOROID (BASUR)
Hindistan cevizi: Icerdigi myristin adli madde kusmayi engeller, basur tedavisinde birebirdir. (Dikkat! Ancak fazlasi basur icin tehlikelidir. )
KARIN AGRISI
Papatya cayi: Bagirsak yollarinda toplanan gazi cikartir, sindirim sistemini duzenler, mide agrisini keser.



KARACIGER
Enginar: Cynarine adli madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardimci olur.Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere siddetle tavsiye ederiz.
Meyan koku: Dunya uzerinde bircok kabile yuzyillardir ulser, artirit, bronsit ve karaciger rahatsizliklari na karsi meyan kokunu "dogal ilac" olarak kullanir. Adrenalini yukseltir, insanin strese girmesini engeller, kan basincini dusurur.
Zerdecal: Karaciger rahatsizliklari nin yani sira sindirime de yardimci olur.



DIS
Ekmek: Sekerli yiyecek yenildiginde icindeki asitler dislere her 20 dakikada bir saldirir. Ekmek,disleri korur. Gun boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.
Meyve: (Her cesit) Gunde 2 ila 4 ogun meyve tuketin.
Sebze: (Her cesit) Gunde 3 ila 5 ogun tuketin.
Yogurt veya beyaz peynir: Eger yemekler arasi atistirirken dis sagliginizi dusunuyorsaniz,kalsiyum deposu olan bu iki yiyecegi tercih edin.
Muz: Yuksek miktarda karbonhidrat icerir. Zengin bir potasyum kaynagidir. Bu mineral, kalbin duzenli olarak calismasini ve tansiyonun duzenli olmasini saglar.



TANSIYON
Rezene: Icerdigi potasyum sayesinde tansiyonu duzenler. Saglikli kan hucreleri icin gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene cayi sindirim icin iyidir.
Tahil: Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tur fotosentez kimyasal maddesi iceriyor. Bu sayede kanin damarlardan daha rahat gecmesini sagliyor. Tahil yemek sebzelere oranla vucutta daha fazla kalori yakilmasini saglar. Kalorinin azalmasi tansiyonu duzenler.
Un: Yapildigi tahilin besin degerlerini icerir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum acisindan oldukca zengindir.
Karaciger: Saglikli bir bagisiklik sistemi, cilt ve keskin gozler icin gerekli olan A vitamini acisindan zengindir. Kucuk bir porsiyonu gunluk A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir.



SINDIRIM SORUNLARI
Arpa: Icerdigi kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vucuda direnc kazandirir.Ayri ca ABD`deki bir arastirma, 6 ay boyunca her gun arpa urunu seylerin yenmesinin kolesterol oranini yuzde 15 dusurdugunu kanitladi.
Yogurt: Gunde 150 gram yogurt vucudun bir gunluk kalsiyum ihtiyacini karsilar. Meyvali yogurtlara 3 cay kasigi seker eklendigi icin seker oranlari daha yuksektir. Yogurttaki potasyum, kan basinci ve kalp atislarini duzenler. Midenin yiyecekleri duzenli olarak ogutmesini saglar...


KILO KAYBI
Cikolatali puding: Bu sayede vucuttaki kan istedigi protein ve mineralleri alir. Ingiliz Saglik Bakanligi, kilo kaybi yasayanlarin gunde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.
Peynir: 100 graminda 78 kalori bulunuyor.
Yumurta: Gunde 2 yumurta kadinlarin gunluk protein ihtiyacinin 4`te 1`ini, erkegin ise 5`te birini karsilar. A,D,E ve B vitaminleri iceren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarini cozer, yetiskinleri de kansere karsi korur.
Dondurma: Gunde 2 top vanilyali dondurma yemek, insan vucudunun gunluk protein ihtiyacinin yuzde 20`sini karsilar.
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.



MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fitoostrojen" icerir. Bunlar ostrojenin vucuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklarindan birisidir.
Kola: Kafein vucudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar.
Uzum: Icerdigi "elajik" asit sayesinde menopozun neden oldugu kemik erimesine karsi korur. Kandaki ostrojen seviyesini yukselterek de menopoz semptomlarini en aza indirir.
Kuru erik: Sadece iki-uc adet yemek dahi vucudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsilar. Idrar yollari kaslarini rahatlatir. Bu da kolon kanserine karsi korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum icerir. Icerdigi yuksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz donemindeki kadinlarda ostrojen seviyesini dengede tutar.
Tatli patates: Adrenal salgilayan bezleri guclendirerek vucuda enerji saglar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit icerir.


ROMATIZMA
Enginar:Vucuttaki zehiri atma etkisi sayesinde basta romatizma olmak uzere gut hastaligi ve eklem yanmasina karsi birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri guclendirir.
Domates: C vitamini boldur.
Tahil: Icerdigi dogal kimyasallar, romatizmanin yol actigi eklem yanmalari ve romatizmal agrilari hafifletir.
Kekik:Timol adi verilen bir tur dogal yag, vucuttaki diger yaglarin parcalanmalari ni saglar. Kekik yagi banyoda suruldugu zaman romatizma agrilarini buyuk oranda azaltir.
Zencefil: Uyarici etkileri kan damarlarini genisletip kan dolasimini artirarak romatizma agrilari ve yanmalari yok eder.


SISTIT
Kuskonmaz:Folik asit, C ve E vitaminleri icerir. Yenilen besinlerin vucuttaki zehirli kalintilarini atmayi saglar. Karaciger ve bobreklerin calismasini kolaylastirir, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarinin mutlaka kuskonmaz yemeleri gerektigini soyluyor.



KANSIZLIK
Hurma:Turune gore degisse de hurmalarin bircogu yuksek oranda demir icerir. Besin degeri yuksek ve onemli bir enerji kaynagidirlar. Dogal mushil etkisine sahiptir. Kurutulmus olanlarina gore daha yuksek oranda su ve daha dusuk kalori icerir.



IDRAR VE BOBREK
Pancar: Bobrekleri calistirir. Onemli bir potasyum kaynagidir. Vucuttaki tuz oranini dengeler. Bu sayede bobrekler ve idrar yollarinin calismasini destekler.
Kavun:Orta boy bir kavunun yarisi, gunluk C vitamini ihtiyacini tamamen karsilar. A vitamini ve betakaroten icerir. Bunlar antioksidan, yani vucudu temizleyici etkiye sahiptir. Bobrekleri rahatlatir. Yuksek miktarda su ve dusuk miktarda kalori icerir.



DIYABET
Kuru fasulye: Lif acisindan zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini buyuk oranda azaltir.Icerdigi karbonhidratlari vucudun sekere donusturmesi uzun surer.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum icerir. Cozunebilir lif icermesi sayesinde kandaki kolesterol oranini dusurur. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalari icin kacinilmaz bir besindir.



BAS AGRISI
Nane: Nane cayi bas agrilarini dindirmek icin birebirdir. Icerdigi mentol ve mentol dogal yaglari sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.
Biberiye:Kimyasal icerikleri sayesinde dogal bir agri kesici gorevi gorur.
Cikolata: Dogal antidepresan ozelligi vardir. Cikolata magnezyum ve demir icerir. Sinirleri gevsetici ozelligi sayesinde bas agrisini dindirir.



VUCUT SU TUTMUSSA
Kus uzumu: 100 grami gunluk C vitamini ihtiyacinin tam 3 katini karsilar. Antibakteriyel ve yanmayi onleyici etkileri vardir. Zengin potasyum ve dusuk tuz icerigi, dehidratasyonu olanlar icin onemli bir dogal ilactir.
Kabak: 100 gram kabak gunluk folik asit ihtiyacinin 4`te birini karsilar. Yuksek orandaki potasyum sivi-tuz dengesini saglar.
Tahil: Idrar yollarini acici, calistirici ve rahatlatici etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsizligi bulunanlarin mutlaka yemeleri gerekir. Mideyi rahatlatici ozelligi vardir.



EGER MIDENIZ RAHATSIZSA



Tarcin: Mide yanmalarini ve kusma hissini alir.
Hindistan cevizi: Sutlu iceceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve gazini alici bir etki yaratir. Mide bulantilarini onler.
Lahana: Mayalanma sirasinda laktik asit uretir. Bu da sindirim sistemindeki zararli bakterileri oldurerek sindirime yardimci olur.



GUT (DAMLA HASTALIGI)
Hamsi:Omega- 3 yagi acisindan cok zengindir. Kolesterol seviyesini dusurur. Kanin pihtilasmasini onleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve dolayisiyla da felc gecirme riskini dusurur. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalari icin bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir.



ADET SANCISI
Muz: Icerdigi yuksek oranda B6 vitamini sayesinde kadinlarin adet donemi sancilarini buyuk oranda azaltir. Dogal bir agri kesici gibidir.
Tarcin:Koli basilinin uremesini onler. Limon cayina balla birlikte eklenerek icildiginde hem nezlenin yol actigi bogaz agrilarina hem de adet donemi sancilarina iyi gelir.



HAMILELIK
Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum icerir. Dusuk yag orani, sindirimi kolaylastirici etkisi, antioksidan ozellikleri sayesinde anne adayi ve bebegin sagligina onemli faydalari vardir.
Bogurtlen:E vitamini icerir. Vucuttaki zararli besin atiklarinin temizlenmesini saglar. C vitamini boldur. Cenini korur.


COLYAK HASTALIGI
Kestane: Onemli bir enerji kaynagidir. Kolayca sindirilebilir. Colyak hastalari icin bugday icermeyen un kaynagi olabilir. E ve B6 vitaminleri icerir. yag oranlari dusuktur.



TIROID
Midye:Omega- 3 yagi acisindan zengin bir besin kaynagidir. Icerdigi selenyum minerali tiroit bezlerinin normal isleyisi icin gereklidir.



FELC
Turuncgiller: C vitamini zengini turuncgiller icerdikleri flavonoid adli antioksidanlar sayesinde atardamarlari n, kalbin zarar gormesini onluyor. Portakal icerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvar hucrelerinin cogalmasina neden oluyor.
Hamsi: Kolesterolu dusuren ve kan pihtilasmasini onleyen Omega-3 bol bol var.



ASTIM
Sogan:Sarimsakla birlikte enfeksiyonlarla mucadele eder. Kukurt bilesimleri atardamarlari n zarar gormesini onler. Sogan; kemik erimesine de iyi geliyor.



ARTIRIT
Enginar:Enginari n en buyuk ozelligi toksinleri temizleme yetenegidir. Bu nedenle artirit ve romatizmasi olan hastalara ozellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adli madde, karaciger ve safra kesesinin rahatsizlanmasi ni engelliyor.


STRES
Mayan koku:Antivirus etkisi vardir. Karacigeri korur. Adrenalin salgilanmasini dengeler. Stresle basa cikabilmek icin gerekli olan kortizol hormonunu salgilatir.


ULSER
Lahana:Ulseri olan kisiler icin tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratir. Yuksek oranda C vitamini icerir. Kirmizi lahana vucutta antioksidan ozellige sahip A vitamini icerir. Kanseri onleyici etkiye sahiptir.Cig olarak salatalara katilmasi tavsiye edilir.


KEMIK ERIMESI
Kayisi:Yuksek oranda kalsiyum ve magnezyum icerir.
Sut:Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynagidir. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve disleri guclendirmek icin calisir. Bunlarin eksikligi kemikleri eritir.


ARAC TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardimci olur. Mide bulantisini giderir. Enerjinizi artirir. Seyahatin ve otomobilde uzun sure gitmenin yol actigi bulanti ve rahatsizliklari azaltir.



CILT SORUNLARI
Papatya: Bitkisel yag ve kimyasallar icerir. Cay olarak icildiginde sindirime yardimci olur, karin agrilarini dindirir. Sicak bir banyonun ardindan hazirlanacak papatya cayi torbalari, egzamanin neden oldugu kasinti ve yanmalari alir.



Aci pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini icerir. Capsantin adli kimyasal madde zona hastaliginin neden oldugu agrilari dindirmek icin yapilan kremlerde kullanilir.



Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu gunluk C vitamini ihtiyacinizin tamamini karsilar. Icindeki potasyum vucudun su dengesini korur; cildin kurumasini, kirisikliklarin meydana gelmesi onler.



Portakal yagi: Susam yagiyla karistirilarak kullanildiginda iyi bir cilt yagi elde edilir.Ayrica; selulitli bolgelere portakal yagiyla masaj yapilmasi tavsiye edilir.



LAKTOZ DAYANIKSIZLIGI
Badem:Yuksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan icerir. Bu nedenle laktoz (sut sekeri) dayaniksizligi bulunan ve gunluk gidalar yiyemeyen kisiler icin badem ideal bir besin kaynagidir.



KALP
Bezelye:Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yuzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp icin de cok onemli.
Kepekli Ekmek: Kalp hastaliklariyla bagirsak kanseri icin faydalidir.Gunde 12 gramdan fazlasi kisiye gore zararli olabilir.
Kiraz: 100 graminda 40 kalori bulunuyor. Icerdigi ellegic asit, vucudu kansere karsi korurken,kiraz kalp damarlarindaki normal bir kan dolasimini saglar. Cok kiraz yenmesi, gut hastaligina yakalanma riskini de dusurur.Gunde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geciyor.
Cikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastaliklarina yakalanma riskini dusurur. Gunde en fazla 1 cikolata yiyin.
Elma: Gunde 5 adet yiyin.
Misir Gevregi: Gunde 1 tabak yeterli.
Salatalik: Diyet yapanlarin en buyuk yardimcisi olan salatalik, kolesterolu dusurur. Kalbi guclendirir.Unutmadan ekleyelim. Salatayi soymadan yiyin. Cunku kalbi kuvvetlendiren madde, kabugu ile derisi arasinda bulunuyor.
Yumurta:Tum yiyecekler icinde en kaliteli proteini icerir. En onemli ozelligi, kolesterol oranini duzenleyen lesitin maddesi icermesi. Tavada az yagda pisirilmis yumurtayi tavsiye ederiz.
Sarimsak:Mutfagi nizdan eksik etmeyin. En az 1000 dogal tedavide kullanan sarimsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolasimindan kalp hastaliklarina kadar her seye yarali. Ancak hamileler dikkat olmali. Asiri sarimsak da kalp yanmalari ve carpintilarina yol acar. Gunde bir dis yeter.
Humus:E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranini da ayarlar.
Kavun:Bir kavunun yarisi insan vucudunun gunluk C vitamininin ihtiyacinin tamamini, A vitaminin de yuzde 15`ini karsilar. Kavun, kalp ve bobrek hastalarinin diyetlerinde sikca kullanilan bir meyvedir.
Sut:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Cocuk ve genc ve hamilelerin gunde en az yarim litre sut icmesi tavsiye ediliyor.
Seftali:Bir seftali, gunluk C vitamini ihtiyacinizin yarisini karsilar. Sindirimi kolay olan meyvanin koyu renklilerini tercih edin. Cunku kabuguna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karsi faydalidir.
Pirinc:E ve B12 disinda tum B vitaminleri ve potasyum icerir. Ozellikle kolon ve bagirsak kanserlerine karsi faydalidir.Kolesterolu dusurdugunden kalbe iyi gelir.
Tuz:Vucuttaki kan dolasimini ve sinir sistemini duzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarina bire birdir. Ingiliz Saglik Bakanligi, halkina gunde 9 gram tuzun kafi oldugunu, asirisinin vucuda zarar verecegini acikladi.
Cay:Gunde 2 bardak icilen cayla, 4 elma, 5 sogan, 7 portakal yemis gibi kalp dostu antioksidan madde almis olursunuz. Ingilizler, ozellikle cocuklarin haftada en az 6 bardak sutlu cay icmesini oneriyor.
Ton Baligi: Kolesterol ve tansiyonu duzenler. Anemi hastaligina karsi D ve B12 vitamini icerir. Bircok kansere karsi vucudu icerdigi nikotinik asitle korur. Bir konserve ton baligi vucudun D vitamini ihtiyacinin tamamini karsiliyor.
Hindi Eti: 125 grami, vucudun gunluk folik asit ihtiyacini karsilar. Folik asit, kan hucrelerinin yenilenmesine yardimci olur.
Karpuz:Bir dilimiyle gunluk C vitamini ihtiyacinizin %80`nini karsilarsiniz. Icerdigi potasyum, kan dolasimini saglar.


KANSER
Kayisi:Antioksidan olan betakaroten acisindan zengindir. Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldirarak kansere karsi koruyucu etkisi vardir. Lifli oldugu icin bagirsaklari koruyucudur.
Tahillar:Arpa, misir, bugday, yulaf gibi tahillar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum icerir. Kanserojen maddelerin vucuttan atilmasi surecini hizlandirir. Tahil agirlikli bir beslenme rejimi, bagirsak kanseri riskini yari yariya azaltiyor.
Fasulye:Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve kanseri onleyen antioksidanlar acisindan zengindir. B vitamini de seks hormonlarini kuvvetlendirir.
Pancar:Demir ve folik asit acisindan zengin olan pancar eski caglardan beri kan hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadi r. Amerikali uzmanlar pancar suyunun sarilik tedavisinde de etkili oldugunu belirtiyor.
Lahana:Kanserli hucrelerin cogalmasini onleyen karoten maddesi icerir.
Havuc:Tam 40 arastirma havuc tuketimi arttikca kanser riskinin azaldigini ortaya koymustur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar acisindan zengin olusudur.
Nohut:Yag duzeyi dusuk olan ve kolesterol icermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakir, manganez, betakaroten ve folik asit acisindan zengindir. Gogus kanserine karsi korur.
Incir:Potasyum, demir ve kalsiyum icerir. Sindirim sistemine yardimci olur. Eski caglarda kanserli hucrelerin tedavisinde kullanilan incir, modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak oneriliyor.
Sarimsak:Bagisiklik sistemini guclendirdigi ve kansere, yuksek kolesterole, kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi vardir.
Findik:Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini acisindan en zengin besinlerin basinda gelir. Her gun yenilen bir avuc findik kansere ve kirisikliklara karsi koruyucudur.
Mercimek:B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum icerir. Lifli ozelligi kandaki kolesterol oranini dusurur, seker ve kalp hastalari icin yararlidir.
Zeytinyagi:Icindeki omega yag asitleri, kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar. Antioksidan ozelligi olan E vitamini acisindan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni koruyucu etkiye sahiptir.
Sogan:Bagisiklik sistemini guclendirir. Icerdigi allicin ve sulfur; mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etkiye sahiptir. Son arastirmalar kemik erimesine karsi, peynir ve sutten daha etkili oldugunu gostermistir.
Seftali:Teki bile insanin C vitamini ihtiyacinin yuzde 50,sini karsilayabilir. Sindirimi kolaydir. Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan betakaroten acisindan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardir.
Pirinc:Pirinc mukemmel bir enerji kaynagidir. E ve B vitaminleri acisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu olan pirinc, kolesterolu dusurerek kalp krizi riskini de azaltir.
Cilek:Kolesterol duzeyini dusurur ve sindirim sistemini duzenler. Ellegic asit adi verilen kansersavan bir maddeyi de icerir.
Domates:Likopen acisindan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi cesitli kanser hastaliklarini onleme konusunda hayati onemdedir. C vitamini acisindan zengindir ve bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir.



GOZ
Misir:Zeaksantin adli bir bitkisel bilesim icerir.Bu madde yasa bagli olarak gelisen gorme bozukluklarini azaltir.
Ispanak:Antioksidan ozelligi tasiyan A vitaminine donusen betakaroten icerir. Saglikli gozler icin gereklidir. Katarakt ve diger goz tabakalarinin bozulmasina karsi lutein maddesi de icerir.Pisirdikten sonra hemen tuketin; beklemesi halinde icindeki yararli maddeler toksik maddelere donusebilir.



BAGIRSAK
Elma:Protein, vitamin ve dogal kimyasallar sayesinde sindirime yardimci olur. Sindirimi kolaylastirir. Bagirsak sorunlari ceken kisiler icin dengeleyici ve normallestirici besin olarak nitelenirler.


Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 481
favori
like
share
fiber_optic Tarih: 14.06.2007 09:12
Teşekkürler Ellerine sağlık
eskitoprak Tarih: 12.06.2007 17:29
kendimi bir AN doktor :89: zannettim sanki recete yaziyorum
Sindy Tarih: 12.06.2007 17:25
gercekten cok guzel bilgiler ellerine saglik
SU-PERISI Tarih: 12.06.2007 17:12
verdigin bilgiler için teşekkürler arkadaşım
matrakSsS Tarih: 12.06.2007 16:21
eline sağlık süper bilgiler