İshale ne iyi gelir?

Son güncelleme: 06.07.2015 16:30
  • ishal nedir - ishal sebepleri - ishal nasıl geçer - ishal tedavisi - ishal oluşumuİshal rahatsızlığı bağırsakların normal zamandan daha sıkça ve sulu olarak boşalma durumudur. Gün içinde çıkarılan sulu dışkı sayısının 2–3 ten daha fazla olması, kişinin ishal olduğunu gösterir. Uzun süre devam eden ishallerde, vücudun susuz ve tuzsuz kalması söz konusu olacağından, bu oldukça tehlikeli sonuçlara neden olacaktır. Bağırsak hareketlerindeki hızlanma ve içeriğindeki maddelerin hızlı ilerlemesi ishale neden olur.

    Bunun dışında zehirli maddeler ve bakterilerin yüzünden, bağırsaklarda bir miktar sıvı salgılaması söz konusudur. Bu sayede dışkılama sayısı artmakta ve günde 2-3 defadan daha fazla sayıya ulaşmaktadır. İshal teşhisi konulması için, kişide günde 200 gramdan fazla sulu dışkılama olması gerekir. Bundan sonra dışkı muayenesi, endoskopi, açlık testi ve kan testleri yapılmalı ve ishalin altında yatan nedenin bulunması gerekmektedir. Ancak bu sayede ishal için nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilebilir. İshalde dışkı peltemsi ya da sulu görünümde olur. İshalin pek çok sebebe bağlı olarak gelişmesi mümkündür.

    İshal sebepleri nelerdir?

    Aşırı besin tüketimiyle bağırsakların hızlı çalışmasına neden olmak
    Gıda alerjileri, zehirlenme ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik olması
    Sindirim sisteminde meydana gelen iltihaplı oluşumlar ve bağırsak asalakları
    Kalp ve damar hastalıkları
    Ruhsal sıkıntılar ile vitamin ve mineral yetersizlikleri
    İç salgı sistemi ile boşaltım sorunları ishalin oluşmasında etkili olabilir.

    İshal tedavisi nasıl yapılır?

    İshal tedavisinde altta yatan nedenin bulunması ve bundan sonra vücudun kaybettiği sıvı miktarının yeniden vücuda geri kazandırılması yolu kullanılır. Özellikle çocuk hastalarda gelişen ishal durumunda, rahatsızlık aşırı sıvı kaybına neden olacağı için, kesinlikle vücudun kaybettiği sıvının takviye edilmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Aşırı yağlı olan gıdalar, kola, gazoz ve çay gibi içeceklerden uzak durulması gerekir. Bunların yerine ekmek, pirinç, patates, taze sebze ve meyvelerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Gün içinde beslenme düzeni öyle ayarlanmalı ki, vücudun aç kalmaması gerekir. İshalin geçmesi için gereken tedbirler alınmalı, bol miktarda su içilmelidir.

    İshal sorununu bulunan kişiler için bitkisel çözüm önerileri de uygulanabilir. Uzmanların önereceği şekilde kullanılan bitkisel tedaviden oldukça başarılı sonuçlar alınabilir. İshale iyi gelen şifalı bitkiler arasında, karanfil, havuç, pirinç, badem yağı, yabani armut, böğürtlen, gül yaprakları, arpa suyu ve misk yaprağı yer alır.

    İshal sorunu yaşıyorsanız ve ishalinizin süresi üç günü geçtiyse, hiç ihmal etmeden mutlaka doktor kontrolüne gitmenizi tavsiye ederiz. Bu süreden sonra ishal daha ciddi boyutlarda zarar verici etkiler yapabilir.

    alıntı
#06.07.2015 16:30 0 0 0