Antalya - Kaş

Son güncelleme: 12.10.2022 15:41
  • kaş nerede - antalya kaş ilçesi - antalyanın turistik yöreleri - kaş plajları - anyalya tatil turizmiTatil deyince akla gelen yerlerin başında gelen Kaş, Dünya turizminin önemli merkezlerinden biri olan Antalya’nın bir ilçesidir. Antalya’ya 200 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kaş’ın yüzölçümü 2.231 km²’dir. Batıda Eşen Çayı ile Muğla’nın Fethiye ilçesinden ayrılmaktadır. Doğuda Demre kuzeyde Elmalı ilçelerine komşu olan Kaş’ın sahil uzunluğu yaklaşık 70 km civarındadır.

    noimage
    Kaş hemen 3 mil uzaklıkta Yunanistan’ın Meis adası ile komşudur. Etrafı tamamen yeşil maki topluluğu ile örtülüdür. Batısında Dalaman Havaalanına 160 km’dir. Doğuda Antalya havaalanına ise 200 km’dir. Karayoluyla ulaşım kuzeyden Antalya-Korkuteli-Elmalı-Kaş 200 km’dir. Yolları asfalttır. Meis Adası’na en yakın noktayı oluşturan Kaş, tarihi eserlerin yanı sıra tam bir doğa cennetidir.

    Kaş’ta Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Akdeniz iklimi etkisi deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğe kadar görülür. Yüksek kesimler daha çok Karasal İklim etkisindedir. Kaş yazın Akdeniz sahillerinin gündüzleri en serin olan yeridir. Kaş, yazın nem oranı bakımından Akdeniz kıyı şeridinin en düşük değerlerine sahiptir. Kışın ise hava sıcaklığının sıfırın altına hiç düşmediği Türkiye’deki tek yerdir.
    Kaş tarihi eserlerin yanı sıra tam bir doğa cennetidir. Çukurbağ Yarımadası bir dil gibi denize uzanmakta, yarımada üzerinde yeni yapılmış olan oldukça modern oteller yarımadayı süslemektedir. Yarımada güzel manzarasıyla 3 km’lik iyi bir yürüyüş parkuru olarak da dikkat çekmektedir.

    Kaş son derece zengin tarihinin yanı sıra her geçen gün daha çok rağbet gören dağcılık, trekking, rafting gibi doğa etkinlikleri içinde yerli ve yabancı turistlere sayısız olanaklar sunmaktadır. Doğa ile baş başa olmak isteyenler için Gömbe’deki Yeşilgöl ve Uçansu Şelalesi iyi bir seçenektir. Akdağ’ın dibindeki Gömbe, Kaş’tan 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. Akdağ Batı Torosların Kızlar sivrisinden sonra en yüksek yeridir. Buradaki küçük göller doğanın dikkat çekicidir. Gömbe’de Komba antik kenti, buradan 13 km uzaklıkta ise Sütleğen yakının bulunan Meryemlik’te Nisa antik kenti yer almaktadır. Burada mezarlar, agora ve tiyatro kalıntıları görülebilir. Kaş’ın yakınında ayrıca Kandyba antik kenti de yer almaktadır. Kaş’ın etrafında adı bilinen İsinda, Istlada, Apollonia, Kyaenai gibi antik kentlerin yanında adı henüz bilinmeyen birçok harabe yeri daha varbulunmatadır. Bundan dolayı bir yol kenarında veya bir dağ yamacında eski eser kalıntıları görmek mümkündür. Kaş’ın önemli bir diğer özelliği de bazı harabe yerlerine yaya olarak gidilmesidir. Kaş’ın etrafında bulunan 6 adet mağaradan Kaş’a 18 km. uzaklıktaki Mavi Mağara, Aşırlı Adası, Deniz Mağarası, güvercinleri ile ün yapan Güvercinlik Mağarası en ünlü olan yerlerdir.

    Kaş’ın en önemli plajlarından biri olan Küçükçakıl Plajı, Kaş merkezinden sol tarafa doğru yaklaşık 5 dakika yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere çakıllardan meydana gelen halka açık küçük bir plajdır. Plajın her iki tarafında günübirlik ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hizmet veren işletmeler vardır. Bunlar kayaların üzerinde güneşlenme terasları bulunan ve her çeşit yeme, içme ve günlük ihtiyaçlar için gerekli olan her türlü hizmeti sağlayan işletmelerdir. Plajın en önemli özelliği ise hemen girişinde bulunan kaynak sularıdır. Bunlar suyun sıcaklığı diğer yerlere göre her zaman daha soğuktur. Ayrıca merkeze çok yakın olması da devamlı olarak tercih edilmesinin bir nedenidir.

    Büyükçakıl Plajı, Küçükçakıl Plajı’na giden yolu takiben yaklaşık olarak yirmi dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Bilhassa yazın yolun dönüş aşamasında tırmanma aşamasının hayli zor olmasından dolayı yürüyerek ulaşım yerine taksi ile gidilmesi tavsiye edilmektedir. Küçükçakıla oranla daha geniş bir plaja sahip olan Büyükçakıl Plajı aynı kaynak suyu özelliğini de taşımaktadır.

    Kaşa bağlı beldelerden biri olan Kalkan, Kaş merkeze 25 km uzaklıktadır. Görülmeye değer bir koyun kıyısına kurulmuş olan Kalkan, otelleri, pansiyonları, restoranları ve alış-veriş uerleri ile her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır. Kalkan`ın mimari yapısı ve kent dokusu pek fazla bozulmamıştır. Yat limanı, uğrayan teknelerin her türlü ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Çok sayıda güvercini barındırmasından dolayı Güvercinlik Deniz Mağarası olarak anılan bu mağara, Kalkan`a 2 km mesafededir ve mağaraya teknelerle gidilmektedir.

    Kaş-Kalkan yolu üzerindeki Kaputaş plajı da bölgedeki en güzel plajlardan biridir. Beyaz kumu ve muhteşem güzellikteki mavi deniziyle turistlerin en önemli uğrak yerlerinden biridir. İki tarafı yüksek kayalıklardan oluşmuş olan bir kanyonun denize ulaştığı yerdir.

    alıntı
#19.07.2015 23:51 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#12.10.2022 15:41 0 0 0