Çello Nasıl Akort Edilir?

Son güncelleme: 24.07.2015 11:31
  • Çello - Çello Akordu - Çello Akordu Nasıl Yapılır - Çello Akort Etme Önerileri
    Viyolonsel olarak da adlandırılan çello, İtalyanca ’da “violoncello” olarak adlandırılmasından dolayı her iki isimle de anılmaktadır. Keman ailesinin en büyük ikinci üyesi olan çello, yaklaşık olarak 1,2 metre uzunluğundadır. En geniş bölümü 40 santimetre kadar olan çello bu büyük boyutundan dolayı oturarak çalınır. Çalınması esnasında alt kısmındaki metal çubuğu ile yere dayanan çello, dizler arasında sıkıştırılarak tutulur. Omuz üzerine yaklaşık 45 derecelik açı ile yatırılarak alınan çello, yayın tellere sürtülmesi ile çalınır.

    Tüm enstrümanlarda olduğu gibi çello çalınması için de öncelikli olarak çello akordunun doğru şekilde yapılmış olması gerekir. Toplam 4 adet telden oluşan çellonun akordunun yapılabilmesi için karar sesi verecek bir enstrümana ya da alete ihtiyaç vardır. Çello akordu için piyano ya da doğru akortlu herhangi bir enstrüman kullanılabilir. Ancak son dönemlerde akort için tuner adı verilen akort cihazları ile akort programları veya uygulamaları daha fazla tercih edilmektedir.

    Çello Nasıl Akort Edilir?

    Çello akordu için öncelikle çello tellerinin nota değerlerinin bilinmesi gerekir. Çello tellerinin nota değerleri inceden kalına doğru sırasıyla La (A), Re (D), Sol (G), ve Do (C) şeklindedir. Akort programlarında daha çok bu notaların parantez içerisinde belirtilmiş olan harf karşılıkları kullanılmaktadır.

    Çello akordu için her tel sırasıyla nota değerine çekilmelidir. Telin nota değerine çekilmesi içinse başka bir enstrümandan karar sesi alınmalıdır. Karar sesi alındıktan sonra akort edilecek tel parmak ile çekilerek telden ses çıkartılmalıdır. Eğer telden çıkan ses karar notasına göre kalınsa burgu çevrilerek tel gerginleştirilmeli; eğer telden çıkan ses karar notasından ince ise burgu ters yöne çevrilerek tel gevşetilmelidir. Bu şekilde tüm teller tek tek akort edilmelidir.

    Akort işlemi bittikten sonra teller bir de üzerlerinde yay çekilerek kontrol edilmelidirler. Tellerin akortlarındaki küçük farklılıklar ise çellonun kuyruk bölümünde yer alan fix adlı parçalardan ayarlanmalıdır. Fixler çevrildiğinde teller burgularda olduğu gibi gerginleşir veya gevşer. Ancak bu ayar burgulara göre çok daha hassas bir ayardır.
#24.07.2015 11:31 0 0 0