Virgül Nerelerde Kullanılır?

Son güncelleme: 24.07.2015 17:30
  • Virgül Kullanımı - Virgül Nasıl Kullanılır - Virgül Nerede Kullanılır
    Noktalama işaretlerinin hayatımıza girişi Şinasi’nin “Şair Evlenmesi” ne kadar eski bir tarihe dayanır. Aslında konuşurken farkında olmadan noktalama işaretlerini kullanır gibi konuşuyor olmamıza rağmen yazarken çoğu zaman bunları yerinde kullanamamamız aslında nerede kullanacağımızı bilmiyor olmamızdan kaynaklanır.
    Virgülün en sık kullanıldığı yerlerin başında eş görevli sözcüklerin birbirinden ayrılması gereken yerler gelir.Örneğin: “Pazardan elma, armut, muz aldım.” derken elma-armut-muz birer eş görevli sözcüktür (cümle içinde belirtisiz nesne görevinde kullanılır) ve aralarına virgül koymak gerekir.
    Virgülün kullanıldığı başka bir yer, uzun cümlelerde özne görevindeki sözcüğün yüklemden uzak düştüğü durumlarda özneyi vurgulamak içindir.Örneğin: Murat, gördüğü düşün etkisiyle yataktan kan ter içinde uyanarak banyoya koştuğu anda yere kapaklandı.
    Virgül sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.Örneğin: “Mehmet erkenden kalktı, elini yıkadı, giyindi, çıktı.”
    Virgül cümlede ara sözlerin başında ve sonunda kullanılır.Örneğin: Annesini, o eli öpülesi kadını, karşısında görünce ağlamaya başladı.
    Alıntılar tırnak içinde yazılmamışsa alıntının sonunda virgül kullanılır.Örneğin: Yarın ben de sizinle sinemaya geleyim, dedi.
    Bazen anlama güç katmak için tekrarlanan sözler vardır. Bunların arasında virgül kullanılır.Örneğin: Hüzün, hüzün, gözlerinde hep hüzün…
    Matematikte kesirlerde virgül kullanılır.Örneğin: 0, 75 (sıfır tam yüzde yetmiş beş)
    Hitap sözcüklerinden sonra virgül kullanılır.Örneğin: Sevgili anneciğim ve babacığım,
    Red, kabul ya da teşvik ifadesi taşıyan sözcüklerden sonra virgül kullanılır.Örneğin: Hayır, bu işi kabul etmiyorum.
#24.07.2015 17:30 0 0 0