Noktalı Virgül Nerelerde Kullanılır?

Son güncelleme: 24.07.2015 17:34
  • Noktalı Virgül Kullanımı - Noktalı Virgül Nerede Kullanılır - Noktalı Virgül Nasıl Kullanılır
    Akademik çalışmalarda, günlük makalelerde, gazete dergi gibi basılı yayında sıkça kullanılan noktalama işaretlerinden biri de noktalı virgüldür. Cümleleri brbirine bağlayıcı özelliği sayesinde sıkça kullanılır.

    Cümlenin ve yazının genel havasının akıcılığını sağlayan noktalı virgülü doğru yerde kullanmak çok önemlidir. Birbiriyle bağlantılı olmayan, sadece noktalama işaretlerini kullanmak amaçlı kullanılan noktalı virgül çok abes durur ve yazının ciddiyetini bozar. İmla kurallarına uymak; imla işaretlerini çok sık kullanmak anlamına gelmez.

    Birbiriyle alakalı olan sıralı cümleler arasında ve herbir cümlenin bitiminden sonra kullanılır. Sıkça tekrar etmek zorunda kalınan cümleleri bir kez yazıp ardından bu cümleyi yazmadan devam etme imkânı sağlar. Sıralı cümelelerde kullanılırken cümle yapılarının benzer olmasına dikkat edilmelidir. Cümleye yüklem sonunda olacak şekilde başlayıp noktalı virgülden sonra devrik cümleye geçilmemelidir. Açıklama gerektiren cümlelerden sonra açıklamasına başlamak için de noktalı virgül kullanılabilir. Anlam bütünlüğü sağlamak için nokta yerine cümleye noktalı virgülle devam etmek önemli bir ipucudur.

    Noktalı virgül sebep - sonuç ilişkisi kurmya yarar ve yazıyı anlamlandırır. Verilen bir terimin anlamını söylerken de ayrıca bu terimin anlamı şudur demek yerine direkt noktalı virgül konularak tanıma başlanabilir.

    Bağlaç görevi görür. Ama, fakat gibi sözcüklerden önce gelerek bir durumun hem olumsuz hem olumlu yanını aynı cümlede belirtmek amaçlı da kullanılabilir. En önemlisi ise doğru yerde kullanabilmektir.

    Alıntı
#24.07.2015 17:34 0 0 0