Tırnak İşareti Nerelerde Kullanılır?

Son güncelleme: 24.07.2015 17:36
  • Tırnak İşareti Kullanımı - Tırnak İşareti Nasıl Kullanılır - Tırnak İşareti Nerede Kullanılır
    Noktalama işaretleri yazılı belgelerde ifadeyi netleştiren, kolay anlaşılmasını sağlayan, vurguyu kolaylaştıran işaretlerdir. Nokta, virgül, kısa çizgi, tırnak işareti gibi tüm noktalama işaretlerinin kullanım alanları farklılık gösterir. Kullanım alanlarına hakim olduğunuz her noktalama işaretini hatasız olarak kullanmaya başladığınızı görürsünüz.

    Tırnak işaretini nerelerde kullanırız?
    Tırnak işaretinin en yaygın kullanıldığı yer başkasından ya da bir yerden alıntının yapıldığını göstermek için kullanılmasıdır. Tırnak işareti ile belirttiğiniz cümle doğrudan aktarım cümlesi olmalıdır.Örneğin: Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh!” sözü her şeyi anlatmaya yetiyor.

    Bir başka örnek: Üniversitelerin hemen hepsinin girişinde Atatürk’ün “ Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözüne yer verilir.

    Not: Cümle şeklindeki alıntılarda cümle bitiminde kullanacağınız noktalama işareti, tırnak işaretinin içine konulmalıdır.

    Örneğin: Bakınız şair ne diyor:
    “Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz.”Kullandığınız cümle içinde bir yazar ya da şaire ait eser adı anıyorsanız eser adını tırnak işareti içinde belirtmelisiniz.Örneğin: Atatürk’ün “ Nutuk” adlı eseri yıllardır üniversitelerde incelenmektedir.

    Örneğin: Oğuz Atay’ın kült eseri “Tutunamayanlar” yıllardır çok okunanalar listesinin başında yer alır.

    Not: Tırnak işareti içine yazdığınız eser adına herhangi bir ek getirmeniz gerekiyorsa bunu yaparken kesme işareti kullanmanıza gerek yoktur.

    Örneğin: Oğuz Atay’ın kült eseri “Tutanamayanlar”dan alıntı yaparak o günkü dersi bitirdi.

    Örneğin: Elif Şafak’ın “Siyah Süt”ünü okudunuz mu?
    Cümlede özel olarak vurgulayıp dikkat çekmek istediğiniz ifadeyi tırnak işareti içinde kullanmalısınız.Örneğin: Yeni bir “ barış antlaşması” için önceki gün masaya oturuldu.

    Örneğin: Bu olayı “gerçekçilik çerçevesi” ile incelemek daha doğru olacaktır.
    Bibliyografik künyelerde makalelerin adlarını tırnak işareti içinde belirtmeniz gerekir.Örneğin: Erlat, Jale, “Emilie du Chatelet ve Mutluluk Düşüncesi”, Frankofoni, 11:139-150.

    Alıntı
#24.07.2015 17:36 0 0 0