Beyaz Saray

Son güncelleme: 25.10.2022 17:08
  • beyaz saray - beyaz saray nerede - beyaz saray tarihi - beyaz saray konumu - beyaz saray hakkında
    Amerika başkanlarının Washington'da ikamet ettikleri saraya verilen addır. İnşaatına 1792'de başlanmış, 1800'de cumhurbaşkanı John Adams tarafından açılmıştır. Amerika devlet başkanlarının resmi ikametgahı. Amerika Birleşik Devleti 50 eyaletten meydana gelmiştir. Bu eyaletlerin federal başkanti Washington’dur. Şehirdeki çok sayıdaki resmi binanın en mühimi "Beyaz Saray"dır. Amerika Birleşik Devletlerinin ilk Cumhurbaşkanı George Washington, başkentin yerini tespit edip planlarını çizdirdi. Yalnız yeni kurulan başkentte hiç oturmadan 1779 yılında öldü.

    Ölümünden bir sene sonra başkanlık binasının açılışı yapıldı. Bina baştan başa beyazlara boyandıbeyaz saray John Adams’den beri bütün ABD başkanları burada oturmuşlardır. Geniş bir park içinde yaklaşık altı hektar büyüklüğünde bir arazide bulunmaktadır. Binanın merkezi ve orijinal kısmı Virgina kum taşından inşa edilmiş olup, birçok yeni değişikliğe rağmen 18. asırdaki Georgian stilini muhafaza etmektedir. Washington’daki resmi binalardan biri olup, 52.5 m uzunluğunda ve 25.5 m genişliğinde 2.5 katlı bir binadır.

    1814’te İngiliz kuvvetleri tarafından Washington’daki bütün amme binaları yakılmıştı. Beyaz Sarayda yakılan binalar arasındaydı. James Hoban’ın nezareti altında Beyaz Saray yeniden inşa edildi ve 1817 senesinde oturmaya hazır hale geldi. Başkan James Monreo tarafından Fransa’dan ithal edilen mobilya ve mefruşatla imparatorluk stilinde yeniden döşendi. Binanın yanık dış duvarları beyaza boyandı. Bundan dolayı binaya "Beyaz Saray" dendiği yanlış bir zan olarak yayıldı.

    Hakikatte bina ilk inşa edildiği andan itibaren bu isim ile anılmıştır. İlk banyo teşkilatı Beyaz Saray’a 1877’de ilave edildi. 1949’da Truman’ın idaresinde Beyaz Saray ikamet için emniyetsiz bulundu. Tekrar inşa için bir plan hazırlandı. Dış duvarlar bırakılarak binanın bütün iç dekoru çıkarıldı. çelik ve beton bir çerçeve üzerinde yeniden inşa edildi. Orijinal ahşap, mermer ve dekoratif alçı işleri gibi kısımların muhafazasına büyük ehemmiyet verildi. Orijinal kat planı muhafaza edilmekle beraber modern tesisat ve imkanlar ilave edildi.

    Executive Residence (Başkan Konutu)

    Ortadaki ana bina, George Washington’ın kendisinden sonra gelen başkanlar otursun diye inşa ettirdiği orijinal Beyaz Ev’dir. Washington öldükten sonra açılışı yapılmış ve ikinci başkan John Adams ilk sakini olmuştur. Beyaz Ev için her ne kadar 6 kat deniyorsa da genel kullanım açısından ve orijinal olarak 3 kattır. Zemin katı, birinci kat ve ikinci kat binanın asıl katlarıdır.

    Başkan Harry Truman döneminde(1948-1952) bu binanın altına, içinde depo, elektrik-su sistemleri yönetim üniteleri, klima cihazları ve çamaşırhane, sığınak gibi bazı ünitelerin olduğu iki bodrum katı ilave edilmiştir. Beyaz Ev’e ‘altı kat’ diyenler bu iki bodrum katı da ilave ediyor. Zemin katta, diplomatik kabul odası, kütüphane, harita odası, First Lady’nin misafir first lady’leri ağırladığı ‘Çin odası’ vardır.

    ‘Devlet katı’ da denen birinci katta, resmi devlet yemeklerinin verildiği devlet yemek odası, başkan ve ailesinin günlük özel yemek odası, konser ve resepsiyonlarda kullanılan ve binanın en büyük odası olan Doğu Odası ile Kırmızı Oda vardır. İkinci kat ise, Başkan ve ailesinin özel yaşam dairesidir. Bir küçük aile mutfağı da içerir. Başkan ve ailesi bu katta yaşar, devlet protokolü ve resmi işlerle ilgisi olmayan bütün kişisel misafirlerini burada ağırlar.

    Kendisinin, ailesinin ve bütün misafirlerinin masraflarını başkan öder. 214 yıllık tarihinde bir çok kraliyet ailesi misafir edildiği için Queen’s Room denen oda ile, Abraham Lincoln bir süre kişisel çalışma odası olarak kullandığı için Lincoln Room denen oda da bu kattadır. Üçüncü kat, orijinal binada yoktu. 1927 yılında ilave edilmiştir. Ekstra misafir ağırlama odaları, egzersiz odası, dinlenme odaları vardır. Bir kısmı ise terastır.

    Alıntı
#25.07.2015 07:02 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#25.10.2022 17:08 0 0 0