Dudak Morarması Neden Olur?

Son güncelleme: 17.08.2022 15:35
  • dudaklarda morarma - dudak morarmasının sebepleri - dudaklarda morarma yapan hastalıklar - dudak morarmasına ne yapılırSık rastlanan sorunlardan biri olan dudak morarması, tek başına bir sağlık problemi değil, başka rahatsızlıkların göstergesidir. Çözüm bulmak için nedenini bilmek gerekir ancak nedenleri de çok çeşitlidir. Dudak morarması neden olur?

    Sigara ve kahve tüketimi, düzensiz beslenme, yanlış kozmetik ürünlerinin kullanımının yanı sıra dudak morarmasına kalp ve akciğer sorunları da neden olur. Dudak morarması, iç hastalıkların habercisi olabilir. Kansızlık, demir eksikliği, soğuk hava da dudak morarmasına yol açar. Hatta aşırı sigara tüketimi ve dudak morarması, KOAH habercisi olabilir.

    Akciğerlerde ve solunum yollarındaki rahatsızlıklar da dudak morarmasına yol açabilir. Eğer akciğer kaynaklı bir morarma varsa oksijen yetersizliği söz konusu olabilir. Bu ve buna benzer durumlarda mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekir.

    Morarma diğer adıyla siyanoz, iki gruba ayrılır. ‘Santral’ ve ‘periferik’ tip olarak literatürde yer alan morarma, mutlak surette doktor kontrolü gerektirir. Santral siyanoz olarak adlandırılan hastalık, solunum ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarında karşımıza çıkar. Periferik siyanozda da dolaşım yetersizliği başroldedir.

    Eğer dudak morarması iç hastalıklarından kaynaklı değilse bitkisel çözümlerle sorunu çözmeniz mümkün olabilir. Bunun için de yine bir uzmandan yardım almanız, kulaktan dolma bilgilere başvurmamanız gerekir.

    Ne yapılmalı?

    Eğer dudak morarmasından şikayet ediyorsanız ve bunun sebebi fazla çay, kahve, sigara tüketimiyse peeling yapabilirsiniz. Böylece kan dolaşımını artırmış olur, aynı zamanda dudakların renginin açılmasını da sağlarsınız.

    Soğuk hava da kan dolaşımını yavaşlattığı için dudak morarmasına yol açabilir. Her ne sebeple olursa olsun asla ihmal edilmemesi gerekir. Vitamin eksikliği, demir eksikliği ya da kansızlık da morarmaya neden olabilir. Doktora danışarak yapılacak vitamin takviyesi, sorunun çözümünde etkili olabilir. Ayrıca bol bol ciğer, yeşillik, kırmızı et tüketmeniz gerekebilir.

    Eğer iç hastalıklarından kaynaklı bir dudak morarma sorunu ile karşı karşıyaysanız tetkiklerden sonra doktorunuzun önereceği tedaviye harfi harfine uymalısınız. İç hastalıklarından kaynaklı dudak morarmasının tedavisi için öncelikle herhangi bir akciğer ya da kalp hastalığının olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu da EKG, solunum testleri gibi tetkiklerle ortaya çıkar. Gerekli görüldüğü takdirde oksijen tedavisi de devreye girer.

    alıntı
#25.07.2015 19:59 1 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler
#17.08.2022 15:35 0 0 0