Köpek Ne Zaman Sütten Kesilir?

Son güncelleme: 26.07.2015 12:32
  • Köpeğin Sütten Kesilmesi - Köpek Neden Sütten Kesilir - Ne Zaman Köpek Sütten Kesilir
    Her canlı gibi yeni doğan köpekler de belli bir gelişime gelmeleri, bağışıklık sistemlerinin sağlıklı bir şekilde olması için anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden belli bir yaşa gelmeden önce yavru köpekler annelerinin yanından ayrılmamalıdır. Yavru köpeklerin ne zaman annelerinin yanından ayrılıp, anne sütünün yerine katı besinlere geçeceği dikkat edilmesi ve iyi planlanması gereken bir konudur. Aksi takdirde yavru köpek bağışıklık sistemini tam olarak geliştiremez ve köpekte ilerleyen zamanlarda çeşitli problemler görülür.

    Öncelikle dikkat edilmesi gereken dünyaya yeni gelmiş yavru köpekler yaklaşık 4 hafta kadar sadece anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu gelişimleri için oldukça önemlidir. 4 hafta geçtikten sonra yavrular yavaş yavaş anneden ayrılmaya hazır hale gelmektedir. Fakat geçiş işlemi hemen yapılmamalıdır. Yavruları anneden tamamen ayırmak için en az 6 haftalık olmaları gerekmektedir. Geçiş süresinde yavrular yavaş yavaş diğer besinlere alıştırılır, 6 haftadan sonra kendi başlarına yemeleri beklenebilmektedir. Fakat bazı kimseler köpeğin gelişimlerine göre anne sütü zamanını daha uzun tutuabilmektedir. Bu gibi durumlarda köpeği diğer gıdalara alıştırma süresi yaklaşık 8 haftaya çıkabilmektedir. Yani bazı köpek sahipleri yavruları 8 haftanın sonunda annelerinin yanından tamamen ayırmaktadır.

    Yavru köpeklerin sütten kesilmesi önem verilmesi gereken bir konudur. Anne sütünden yavaş yavaş uzaklaştırılan köpekler konserve mamayı daha çok tercih etse bile bunun yanında kuru mama da verilmelidir. Kuru mama su yardımıyla ıslatılarak da köpeklere verilebilmektedir. Böylelikle yavru köpeklerin gelişimleri için gerekli olan vitaminler ve mineraller verilmiş olunur.

    Bazı yavrular için erken bir şekilde sütten kesilme durumu yaşanmaktadır. Annesi ölmüş yavrular ya da sağlık problemi nedeniyle üst veremeyen anneler sebebi ile bazı yavrular anne sütünden mahrum kalabilmektedir. Böyle yavrular besleneceği zaman çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü tam olarak ne kadar süt isteyeceğini kestirmek zor olabilir. Gereğinden fazla ya da yavrya dokunacak şekilde besinlerin verilmesi ishal ya da kabızlık gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

    Alıntı
#26.07.2015 12:32 0 0 0