Köpek Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Son güncelleme: 26.07.2015 12:50
  • Köpeğin Tuvalet Eğitimi - Ne Zaman Köpeğin Tuvalet Eğitimi Başlar - Köpeğe Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
    Uzun yıllardır köpek beslemek insanlar arasında yaygın bir durumdur. Belli başlı hareketleri köpeklere öğreterek hem onlarla oyun oynarak vakit geçirmek hem de köpeklerin sahiplerine belli ölçülerde yardımcı olmaları mümkündür. İyi özelliklerinin yanı sıra köpeklere verilmesi gereken en büyük eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelmektedir. Köpeklere kolay bir şekilde tuvalet eğitimin verilmesi köpeklerin yaşantısına ve yaşlarına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.

    Tuvalet eğitiminin uygun bir şekilde kazandırılması için köpeklerin belli bir yaşı geçmesi gerekmektedir. Daha iki ya da üç aylık olan yavru köpeklerin tuvalet alışkanlıkları kazanması mümkün değildir. Bazı kimseler köpekleri beslemeye yeni başladıklarında kısa süre içinde tuvalet eğitimini öğrenmesini beklerler. Bu mümkün birşey değildir. Köpeklerin tuvalet alışkanlıklarını kazanabilmeleri için yaklaşık olarak 6 aylık olmaları gerekmektedir. Hatta bazı köpek cinsleri için daha da uzun sürebilmektedir. Yani küçük yaştaki köpekleri beslemeye başlayanlar bu durum için sabırsız olacaklarsa tuvalet eğitimini bilen köpekleri beslemeye çalışmalıdırlar.

    Köpeklere tuvalet eğitimi verilirken uyulması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Mesela küçük yaştaki köpekleri her uyandıklarında, her yemekten sonra ya da tuvalet tehlikesi hissedildiğinde dışarıya çıkarılarak tuvaletlerinin yapılması sağlanmalıdır. Böylelikle köpeklerin tuvalet ihtiyaçları hem düzenli olur hem de köpek dışarıda tuvalet yapmaya alışmaya başlar. Yapılmaması gereken şeyler arasında köpekleri bir jafes içerisinde uzun yola götümektir. Özellikle küçük yaştaki köpekler kapalı ortamda uzun süre kaldıkları için tuvaletlerini kafes içinde yaparlar. Bu durum tuvalet eğitimini olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir.

    Köpeklere yeni eğitimlerin kazandırılması için uygulanan en kesin yöntem ceza ya da ödül sistemidir. Tuvalet eğitiminin de temeli buna dayanabişmektedir. Örneğin, ev içerisinde tuvaletini yapan bir köpeğe verilen ceza onu bir daha yapmamaya itecektir. Çünkü verilen ceza ile köpek bu durumun tehlikeli olacağını düşünecek ve tekrar etmemeye çalışacaktır. Dışarıda tuvaletini yaptırıp ödüllendirerek köpeğe dışarının tehlikeli olmadığını, onun için güvenli olduğunu aşılamak mümkündür. Böylelikle köpek yavaş yavaş tuvaletini dışarıda yapması gerektiğini öğrenecektir.

    Alıntı
#26.07.2015 12:50 0 0 0