Yaylı Çalgılar

Son güncelleme: 27.07.2015 12:45
  • Yaylı Çalgılar Nelerdir - Batı Müziğinin Yaylı Çalgıları - türk Müziğinin Yaylı Çalgıları
    noimage
    Yaylı çalgılar bir yayın tel üzerinde gezmesi ile ses çıkartan çalgılardır. Klasik müziğin yapı taşları olan bu çalgılar, orkestraların da vazgeçilmezleridir. Yaylı çalgıların Türk müziğinde de örnekleri mevcuttur.

    Yaylı çalgılardan bazı örnekler;

    BATI MÜZİĞİNDE YAYLI ÇALGILAR

    Keman: Yaylı çalgıların en yoğun kullanıma sahip üyesidir. 70 parçadan oluşan gövde üzerine gerilen 4 telden ibarettir. Kemanda ki 4 tel “Sol, Re, La, Mi” notaları ile akort edilir. 38 cm boyundaki bu yaylı müzik aletini çalmanın birçok ayrı tekniği vardır. Solo olarak çalınabileceği gibi orkestralarında vazgeçilmezi konumundadır. Keman perdesiz bir yapıya sahiptir.

    Viyola: Yaylı çalgılar ailesinden olan kemandan pek fazla farkı yoktur. Boyut olarak 3 ila 6 cm (41-45 cm) daha kemandan büyük olan viyola ses olarak da kemana benzerlik gösterir. Viyolalar 4 telden oluşur ve bu teller “Do, Sol, Re, La” şeklinde akort edilir. Alto bir sese sahip olan viyola, hüznü, acıyı ve sevgiyi anlatan pasajlarda sıklıkla kullanılır.

    Viyolonsel: Batı müziğinde yaylı çalgılar ailesinin viyoladan 1 oktav daha kalın olan abisidir. Aynı aileden gelmesine ve 4 tele sahip olmasına rağmen viyolonselin keman ve viyoladan bir hayli farklı yanları vardır. Orkestrada başlıca görevi kontrbas ile bas partisini seslendirmektir. İnsan sesinin 3 türünü de (tenor, bariton, bas) ifade edebilen ender çalgılardandır.

    Kontrbas: Keman ailesinin en kalın sese sahip üyesidir. Ailenin diğer üyeleri gibi 4 telli örnekleri gibi günümüzde 5 telli örnekleri de vardır. Tellerin kalın olması sanatçıların pizzicato (elle çalma) tekniğini sıkça uyguladığı bir enstrümandır.

    TÜRK MÜZİĞİNDE YAYLI ÇALGILAR

    Kemençe (Laz kemençesi): Türk halk müziği enstrümanlarından biridir. Ülkemizin kuzey sahillerinde kullanılan bir alettir. Perdesizdir ve birçok duygu anlatma özelliğine sahip ender müzik aletlerindendir. İsim benzerliği nedeniyle klasik kemençe (Osmanlı kemençesi) ile karıştırılmamalıdır. Klasik kemençe tırnak ile Laz kemençesi yay vasıtasıyla çalınır.

    Kabak kemane: İssim olarak kemana benzese de bir Türk çalgı aletidir. Deri kaplı olmasıyla kendine özgü bir yapısı vardır. Türünün tek örneğidir. Rebap, ıklığ gibi isimleri de olan kabak kemanenin 2 ve 3 telli örnekleri vardır. Kökeni Orta Asya’dır.

    Alıntı
#27.07.2015 12:45 0 0 0