Tuşlu Çalgılar

Son güncelleme: 27.07.2015 13:05
  • Tuşlu Çalgılar Nelerdir - Tuşlu Çalgı Çeşitleri - Tuşlu Çalgı Türleri - Kaç Çeşit Tuşlu Çalgı Vardır
    noimage

    Tuşlu çalgılar genel olarak kaldıraç mekanizması ile çalışırlar. Elektronik olanları da mevcuttur. Tuşlu çalgıların tamamında klavye adı verilen ve sanatçının enstrümanı kontrol ettiği bir bölüm bulunur. Klavye üzerindeki tuşların boyutlarında kullanılan enstrümana göre farklılıklar olabilir.

    Tuşlu çalgıların örnekleri;


    Piyano: en çok bilinen tuşlu çalgıdır. Batı müziğinde temel enstrüman olarak karşımıza çıkar. 1700’lü yıllarda icat edilen bu müzik aleti aynı zamanda kimi incelemelerde vurmalı telli çalgı olarak da adlandırılır. Bunun nedeni çekiç mekanizması sayesinde tellerden ses çıkartıyor olmasıdır.
    Org: İlk örnekleri su ile çalışan, tuşlu çalgıların atası konumundaki enstrümandır. Mısır kökenli olan bu müzik aleti devasa boyutları ile müzik enstrümanlarının en cüsselisi olarak karşımıza çıkar.
    Kilise Orgu: Klasik orgdan farklı olarak hava mekanizması ile çalışan orgdur. Adından anlaşılacağı üzere kullanım alanı genel olarak kiliselerdir.
    Akordeon: Körüklü b,ir mekanizmaya sahip olan enstrüman, elde edilen havanın telleri titreştirmesi neticesinde ses üretir. Kafkas müziğinin vazgeçilmezlerinden olan akordeon, batı dünyasında da sıklıkla kullanılmaktadır.
    Melodika: Daha çok müziğe yeni başlayan ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin kullandıkları bir müzik aletidir. Görüntü olarak flüte benzerlik gösterse de üzerindeki tuşlar ile farklılığını ortaya koymuştur. Hava mekanizması ile çalışır.
    Midi klavye: Kendine özgü bir sesi yoktur. İçerisinde bulunan bilgisayar yazılımı sayesinde barındığı sesleri taklit eder. Daha çok aranje, mix gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.
    Klav-(Terbiyeden-Yoksunum)-sen: Piyanonun atası olarak bilinen müzik aletidir. Her ne kadar piyanonun atası olarak bilinse de tuşlu olmaları dışında benzer yanı yoktur. Klavsen kendine özgü ses rengine ve çalış tekniğine sahip bir enstrümandır.
    Vocoder: İnsan sesi simülasyonu için icat edilen ancak daha sonradan geliştirici firmalar tarafından üzerine tuş ilave edilerek enstrüman haline gelen müzik aletidir. Analog ve dijital olara iki tipi bulunur. Tercih edilen çeşidi elektronik olanlardır.

    Alıbtı
#27.07.2015 13:05 0 0 0