Bilim Sınavı Nedir?

Son güncelleme: 27.07.2015 18:36
  • Bilim Sınavı - Bilim Sınavı Nasıl Yapılır - Bilim Sınavına Kimler Başvurabilir - Bilim Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır - Bilim Sınavı Ne Zaman Yapılır
    Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin kendi alanı dışındaki programlara başvuru yapması mümkündür. Üniversiteler, farklı lisans alanlarından mezun olanların yüksek lisansta çalışacakları konu ile ilgili temel bilgi düzeyini ölçmek için bilim sınavı açabilir. Her üniversite yüksek lisans başvurusunda bilim sınavı açmayabilir.

    Bilim sınavı nedir?

    Tek tip bir bilim sınavı örneği sunmak mümkün değildir. Üniversitelerin klasik yazılı sınav olarak uyguladığı bilim sınavında, yüksek lisans başvurusu yapan öğrencinin uzmanlık bilgisi yerine alan ile ilgili temel bilgi düzeyi ölçülür. Bilim sınavında amaç, öğrencinin sahip olduğu bilgiye, çalışacağı alanın ne gibi katkısı olacağını ölçmektir. Yazılı bilim sınavında bilgi, yorum soruları tercih edilmektedir.

    Sadece spesifik lisans mezunlarına açık olan yüksek lisans programları için bilim sınavı farklılıklar içerebilmektedir. Uzmanlık seviyesinde ve kapsamlı bilim sınavı için hazırlıklı olunmalıdır. Sadece bazı lisans bölümlerine açık olan yüksek lisans programlarının başvurusunda genel soruları cevaplayan öğrenciler arasından seçim yapmak zorlaştığı için, sorular daha kapsamlı ve uzmanlık seviyesinde olur.

    İşletme, Yönetim ve Organizasyon, İletişim, Halkla İlişkiler bölümleri genellikle yüksek lisans programına disiplinler arası öğrenci kabul etmektedir ve bu nedenle tezli yüksek lisans başvurularında bilim sınavı uygulanabilir.

    Bilim sınavından geçerli bir not alan öğrenciler ALES, mülakat, Lisans başarı ortalaması puanları ile programa kabul edilir. Lisans bölümünden farklı bir alanda çalışacak öğrenciler için 1 yıllık bilimsel hazırlık programı uygulanır ve ardından yüksek lisans alanında çalışma yapılabilir.

    Alıntı
#27.07.2015 18:36 0 0 0