Saksafon Nedir?

Son güncelleme: 28.07.2015 10:07
  • Saksafon - Saksafon Nasıl Çalınır - Saksafon Nerede Çalınır - Saksafon Hakkında
    Saksofon veya saksafon,1840’li yillarda Adolphe Sax tarafından tasarlanmış, çoğunlukla koni ve “S” biçiminde pirinçten üretilen ve ağzındaki kamış vasıtasıyla ses çıkaran bir çalgıdır. Önceleri klasik batı müziği ve ordu müziği çalgısı olarak tasarlansa da daha sonraları pop ve caz müziği ile ilişkilendirilmiştir.

    Antoine-Joseph 'Adolphe' Sax, Paris’de yaşayan Belçika’lı müzik aygıtları yapımcısıdır. Aynı zamanda klarnetçidir. ‘’Saksofon’’un kelime anlamı “sax’ın sesi”dir. Sax, babasının klarnet ve ophicleide fabrikasında yıllarca çalışmıştır. 1846 yılında saksafonun patentini almış ve yirmi yıl boyunca yalnızca Sax’ın fabrikasınca üretilmiştir. 1866 yılında, patent süresinin bitimi ile saksofonda, üreticilerce birçok değişiklik yapıldı.

    Saksofon, klarnetteki gibi içi yuvarlak ya da dört köşe oyulmuş, tek kamışlı ağızlık kullanılması ile klarnete benzer. Tuş sistemi ise flüt ile benzerlik gösterir. Saksofon, bakır üflemeli değil, tahta üflemeli çalgılardandır. Metalden yapılmış bir enstruman olsa da, yapısı ve kökeni gereği tahta üflemeli çalgıdır. Saksofonlar genellikle pirinçten yapılıp, altın ya da gümüş kaplama üzerine saydam vernik atılır. Vernik ve kaplamalar, pirincin paslanmasını önler ve sesin niteliğini arttırır. Aynı zamanda saksafonun görüntüsünün daha güzel ve ilgi çekici olmasını sağlarlar.

    1930 yılları öncesi saksofonların verniklenmeden ya da kaplama yapılmadan satışa sunulması yaygındı. Bazı dönemlerde, saksofon yapımında plastik ve tahta gibi değişik malzemeler de denenmiştir. Bazi saksofonlar daha ucuz olmaları için gümüşle değil de, nikelle kaplanırdı.

    Saksofon topluluğunun, en büyük olandan en küçüğe on üyesi bulunur. Bunlar; kontrabas, bas, bariton, tenor, C-ezgi, alto, F mezzo-soprano, C soprano, soprano, sopranino saksofondur. Soprano, Tenor, Alto ve Bariton saksofonlar en çok kullanılanlardır.

    Saksafon çalanlar, kauçuk, plastik ya da metal ağızlık kullanırlar. İç kısmı içbükey oyulmuş ağızlıklar, Adolphe Sax’ın özgün tasarımına benzemektedir. Aynı zamanda daha yumuşak tonlarda ses çıkarmaktadırlar. Saksofonda ses çıkarabilmek için tek kamış kullanılmaktadır. Her saksafon çeşidine göre farklı boyutlarda kamışlar kullanılır. Kamışlarda ses gücü, 1 ile 6 rakamları ile ölçülendirilmiştir. Saksafonun üzerinde 12 tuş ve delik bulunmaktadır. 6 çiviye basip birakilarak gruplar halinde açilip kapatılarak degisik tonlarda ses elde edilir. Normal sesinin bir oktav altinda veya üstünde ses çikartmayı sağlayan yardimci 2 de fazladan delik bulunur.

    Saksofon çalmaya yeni başlayanlar için alto saksofon gereklidir. Deneyim kazanıldıkça tenor ya da bariton saksafon ile devam edilir. Alto saksofon daha çok klasik batı müziği alanında, çalması daha zor olan soprano ise caz müziği alanında yaygınlaşmıştır.

    Alıntı
#28.07.2015 10:07 0 0 0