Evde Kedi Nasıl Beslenir?

Son güncelleme: 28.07.2015 11:57
  • Evde Nasıl Kedi Beslenir - Evde Kedi Besleme - Evde Kedi Beslemek İçin Öneriler
    Neşeli kişilikleri, sevimli yüzleri ve sevgi dolu davranışları ile kediler, en ideal evcil hayvanlardan biridir. Yeni arkadaşınıza mümkün olan en iyi hayatı sunmak, sağlıklı ve mutlu olmasını sağlamak için neler yapmanız gerektiğini öğrenin.

    Kedi almaya karar vermeden önce

    Her kedinin aynı olmadığını unutmayın. Farklı kedi cinsleri farklı karakter özelliklerine sahiptir. Tercih yapmadan önce kişisel özelliklerinizi, yaşam tarzınızı, hatta varsa çocuklarınızı da göz önünde bulundurun.

    Herhangi bir kedi ırkına karar vermeden önce olası sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olun. Seçeceğiniz kedi sağlıklı olsa bile bazı hastalıklara yatkın olabilir. Farklı ırklardan gelen safkan kediler, farklı genetik sorunları da beraberinde getirir. Örneğin, Manx ve Scotish gibi düz yüzlü kediler solunum sorunlarına yatkın kedi türleridir.

    Köpeklerin aksine kediler için günlük yürüyüşlerin yapılması gerekmez. Ancak bu durum kedilere daha az vakit ayırabileceğiniz anlamına da gelmez. Oldukça aktif hayvanlar olan kedilerin oyun, yemek ve temizlik gibi bakım ihtiyaçları için yeterli vakti ayırabileceğinizden emin olun. Ev ortamında yaşayan kedilerin ortalama ömrünün 13 yıl olduğunu düşünün ve ailenizin yeni üyesi için, sorumluluklarınızı gözden geçirin.

    Evde kedi nasıl beslenir?

    Sağlık kontrolü:

    Kedinizi sahiplendikten sonra ilk iş olarak veterinere götürün. Genel sağlık durumunu gözden geçirmek, en karşılaşılan sorunlardan biri olan iç ve dış parazitlere karşı önlem almak için bu gereklidir.

    Beslenme:

    Genel olarak kediler yaş, ağırlık ve aktivite seviyesine göre beslenir. Gün boyunca sık sık küçük öğünler halinde yemeyi tercih ederler. Kedi beslemek için en yaygın gıdalar kuru ve yaş mamalardır. Kuru mamalar kolay ve verimli bir şekilde saklanabilir. Aynı zamanda diş sağlığı için de önemlidir. Yaş mamalar gibi nemli konserve gıdalar ise içerdikleri amino asitler ile tadı bakımından kedilere cazip gelir.

    Et obur hayvanlar olan kedilerin spesifik ihtiyaçları vardır. Kedinizi nasıl beslemeniz gerektiğini bilmiyorsanız, mama seçiminde veteriner hekimin tavsiyelerini izleyin. Seçeceğiniz mamanın iyi bir mama olmasına, besin gruplarını dengeli bir şekilde içermesine dikkat edin. Sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için yeterli proteini aldığından emin olun. Kalitesiz ve ucuz ürünler kedinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için yeterli beslenme desteğini sağlamayabilir.

    Sürekli erişebileceği bir alana, temiz bir kapta suyunu koyun ve düzenli aralıklarla birkaç günde bir suyunu tazeleyin. Kuru mama yiyen kedilerin su ihtiyacı, yaş mamaya oranla daha fazladır. Yaş mama sonrası kediniz su içmiyorsa endişelenmeyin. Kediniz sağlıklı ancak yeterli miktarda su içmiyorsa musluk suyu yerine filtrelenmiş içme suyunu deneyin.

    Tuvalet:

    Kediler içgüdüsel bir şekilde tuvalet eğitimine sahiptir. Sadece tuvaletin nerde olduğunu göstermek, sürekli aynı yeri kullanması için yeterlidir. Hasta ya da psikolojik sorunları olmadığı sürece kediler tuvaletlerinden başka yeri kullanmaz.

    Kedinin büyüklüğüne göre bir kedi tuvaleti tercih edin. Kapalı tuvalet tercihinde, genişlikten çok yeterli yüksekliğe sahip olmasına dikkat edin. Özel ihtiyaçları olan yavru kediler için kolay ulaşılabilir bir alanda düşük yüksekliğe sahip tuvaletleri tercih edin. Yeterli miktarda kedi kumunu ilave edip, kedinizin öğrenmesi için kumun içine bırakın.

    Kedi dışkısını günlük olarak temizleyin. Kumu ve kabı ise haftada bir defa temizlemek çoğu kez yeterlidir. Kumu yetersiz ya da temizlenmemiş olursa, kediniz tuvaletini yapmakta zorlanabilir, evin başka bölümlerini kullanabilir hatta evden kaçmaya çalışabilir.

    Bakım ihtiyaçları:

    Tırmalama kediler için normal bir davranıştır. Kasları esnetmek, alan hakimiyetini göstermek, tırnaklarını yenilemek gibi bir dizi işleve sahiptir. Mobilyalarınızın zarar görmemesi için mutlaka bir tırmalama tahtası edinin.

    Kedinizin tüy yapısına göre düzenli olarak fırçalayın. Kısa tüylü kedileri haftada bir defa fırçalamak yeterliyken, uzun tüylü kedileri gün aşırı fırçalamanız gerekebilir. Evde oluşabilecek döküntüleri ve tüy yumaklarını azaltmanın en kolay yolu, kedinizi düzenli bir şekilde fırçalamaktır. Fırçalama esnasında kedinizi inceleyin. Pire gibi parazitlere karşı dikkatli olun. Yaralar, topaklar, döküntüler ve kızarıklıklar gibi şüpheli cilt sorunlarıyla karşılaşırsanız veterinerinizle iletişime geçin.

    Kediniz için yıllık veteriner ziyaretlerini programlayın. İnsanların aksine, kediniz kendini iyi hissetmediğinde bunu size söyleyemez ve ailenizin herhangi bir üyesi gibi kediler de rutin tıbbi ziyaretlere ihtiyaç duyar. Yetişkin kediler için 6 ayda bir yapılacak rutin kontroller yeterliyken, yavru kedilerin parazit, distemper ve kuduz aşıları için daha sık veterinere gitmesi gerekebilir.

    Kedinize yeteri kadar vakit ayırdığınızdan emin olun. Psikolojik ve fiziksel olarak formda kalması için her gün sizinle birlikte etkileşimde olması gerektiğini unutmayın. Onunla vakit geçirirken konuşun, okşayın ve oynayın. Oyun için lazer pointer, toplar, oyun fareleri ve tüy oyuncaklarını deneyin.

    Alıntı
#28.07.2015 11:57 0 0 0