SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Son güncelleme: 31.07.2015 15:42
  • SGK nedir - sigorta hizmet dökümü - SGK hizmet dökümünün alınması - SGK hizmet dökümü sorgulamaSosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı sigortalı çalışanların belirli aralıklarla sigorta hizmet dökümlerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Sigorta primlerinin kesintisiz şekilde ve tam olarak yatırılıp yatırılmadığı sigortalı tarafından bu şekilde rahatlıkla öğrenilebilir. SGK hizmet dökümünün alınması için ne yapılması gerektiğine bir göz atalım.

    SGK hizmet dökümünün alınması için sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da ilçe sosyal güvenlik merkezlerine bireysel olarak başvuru yapılabilir. Başvuru esnasında kişinin geçerlik bir kimlik belgesi de ibraz etmesi gerekmektedir. Bu şekilde sistemden kişinin kayıtlarına ulaşılarak bilgisayar çıktısı olarak kendisine verilir. Bu döküm imza ve kaşe ile resmi bir belge özelliği taşımaktadır.

    SGK hizmet dökümü ayrıca çok daha kolay bir şekilde alınabilir. Bunun için internet üzerinden e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet sisteminin kullanılabilmesi için öncelikle PTT ofislerinden kimlik ile başvuru yapılarak ve 2 TL ücret ödeyerek e-devlet şifresi alınması gerekmektedir. Bu şifre alındıktan sonra sistem üzerinden birçok hizmete kolaylıkla erişmek mümkün olmaktadır. SGK hizmet dökümü alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/ adresine gidilmeli ve e-hizmetler bölümüne girilmelidir. SGK başlığı altından alınmak istenen hizmet dökümü seçilmelidir. Siteye ilk girişte T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmışsa, sistem doğrudan hizmet dökümüne yönlendirme yapacaktır.

    Ancak daha önceden sisteme giriş yapılmamışsa bu durumda dökümle ilgili bağlantıya basıldıktan sonra sitede kimlik doğrulama yapılmadığı ile ilgili bir uyarı çıkacaktır. Bu durumda, uyarının alt kısmında bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazan butona tıklanmalı ve T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapılarak sisteme girilmelidir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra hizmet dökümü sorgulaması yapılarak, çıktı olarak da alınabilir.

    E-devlet sistemine ayrıca mobil imza kullanılarak ve elektronik imza kullanılarak da girilebilmektedir. Mobil imza kullanabilmek için öncelikle GSM şirketine başvuru yapılarak mobil imza hizmeti başlatılmalıdır. Elektronik imza ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onay verilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından verilmektedir.

    alıntı
#28.07.2015 23:05 0 0 0
  • E-devlet gerçekten bir çok konuda kolaylık getirdi. Sıraya girmek öğleden sonrayı beklemek tarih oldu bazı hususlarda. Örnek vermek gerekirse sabıka kaydı. Üzerindeki barkod ile doğrulamada yapılabiliyor.
#31.07.2015 15:42 0 0 0