Türkiye'de Balıkçılık Nerelerde Yaygındır?

Son güncelleme: 19.10.2022 22:28
  • Türkiye'de Balıkçılık - Türkiye'de Balıkçılık Nerelerde Yapılır - Türkiye'de Balıkçılığın Yapıldığı Yerler
    Balıkların her türlü çeşidinin sularda yetiştirilmesi, avlanması ve ticaretinin yapılmasına balıkçılık denir. Balıkçılık birçok ülkenin ekonomisine devamlı girdi sağlayan önemli bir kaynaktır. Bu nedenle Türkiye'nin bir çok yerinde balıkçılık faaliyetleri yürütülür.

    Ahtapot, midye, istiridye, istakoz gibi deniz canlılarının avlanması da balıkçılık kavramının içine girer. Suni havuzlarda ya da göletlerde üretilen deniz canlıları ve balıklarda balıkçılığın bir parçasıdır. Baraj göllerinde ve yapay havuzlarda da balık üretimi yapılır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık yaygın olarak yapılmaktadır. Balıkçılık tatlı su balıkçılığı ve deniz balıkçılığı olarak ikiye ayrılır. Bundan dolayı Türkiye'de balıkçılık bölgesel olarak aşağıda bulunan yerlerde yaygın olarak yapılır.

    Karadeniz Bölgesi

    Karadeniz iç deniz olduğu için avlanma oranı da yüksektir. Karadeniz bölgesinde tarım arazilerinin kısıtlılığı ve bölgedeki iş imkanlarının yetersiz olması insanları balıkçılık yapmaya yöneltmiştir. Karadeniz uzun kıyı şeridi ve hatırı sayılır derinliği ile hamsi, istavrit, çinekop, çaça, tekir, lüfer, kolyoz ve isparoz gibi birbirinden değişik balık türüne ev sahipliği yapar. Karadeniz engebeli ve dar bir kıyı şeridine sahiptir. Bu nedenle de tarıma uygun değildir. Böyle olunca da deniz balıkçılığı bölge ekonomisinde önem teşkil eder. Karadeniz bölgesinde tekneler ile ağ balıkçılığı yapılır. Ayrıca sahil kısımlarında olta balıkçılığı da oldukça yaygındır.

    Marmara Bölgesi

    Marmara Bölgesi'nde yer alan İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı da balıkların geçiş yolları olması nedeni ile balıkçılığın fazla yapıldığı yerlerdir. Bölgede ticari balıkçılık yaygındır. Ağ balıkçılğı yaygın olarak yapılır. Olta balıkçılığı ise kıyı şeritlerinde oldukça rağbet görmektedir.

    Akdeniz ve Ege Bölgesi

    Balıkçılık için uygundur ancak bu bölgelerde turizm önemli bir gelir kaynağıdır. Bu nedenle de balıkçılık ikinci plana atılmıştır.

    Ülkemizde bir çok göl bulunmasına karşın, göllerdeki fazla tuz miktarı yüzünden göller bölgesi dışındaki göllerde balıkçılık yapılmaz. Muğla başta olmak üzere Kayseri, Bilecik, Çanakkale, Antalya, Aydın, İzmir, Burdur ve Isparta'da kültür balıkçılığı yaygın olarak yapılır. Muğla'da yetiştirilen balıkların çoğu da Yunanistan, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilir.

    Ülkemiz kültür balıkçılığı ve avcılık ile elde edilen balıkçılık ile beraber hesaplandığında balık miktarı yönüyle Avrupa ülkelerinin arasında 5.sırada yer alır. Ülkemizde balıkçılığın geliştirilmesi ile halkımız protein yönünden zengin bir besin maddesi olan balıkla daha çok beslenecek ve avlanan balıkların dış ülkelere ihraç edilmesiyle de balıkçılık ekonomik alanda iyi bir gelir kaynağı olacaktır.

    Alıntı
#29.07.2015 07:48 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#19.10.2022 22:28 0 0 0