Devlet Yurtlarına Nasıl Başvurulur?

Son güncelleme: 29.07.2015 09:55
  • Devlet Yurtları - Devlet Yurtlarına Nasıl Başvuru Yapılır - Devlet Yurtlarına Kimler Başvuru Yapabilir - Devlet Yurtlarına Ne Zaman Başvuru Yapılır - Devlet Yurtlarına Nereden Başvuru Yapılır
    Üniversite sınavını kazanan öğrenciler için sevinç ve heyecanın hemen ardından sırayı kalacak yer sorunu alır. Bu sorunun çözümlerinden biri de devlet yurtlarıdır.

    Sonuçların açıklanmasının ardından bir programa yerleşmesi kesinleşmiş olan öğrenci, Kredi ve Yurtlar Kurumunun internet sitesinden başvurusu gerçekleştirebilir.

    Devlet yurtlarında kalabilme hakkına;

    ♥ Ailesi söz konusu şehrin sınırları içerisinde yaşamayan,

    ♥ Sabıka kaydı olmayan,

    ♥ Herhangi bir yurtta bulundurulmama cezası almayan,

    ♥ Yabancı uyrukluysa bunların dışında ikamet tezkeresi bulunan tüm üniversite öğrencileri sahip olabilir.

    ♥ Yeni kazanan öğrenciler, yerleşme sonuçlarının açıklandığı dönemde, ara sınıf öğrencileri Temmuz ayında, yüksek lisans, doktora ve özel yetenek grubunda olan öğrenciler de Eylül ayında devlet yurtlarına başvuru yapabilmektedir.

    Devlet yurtlarına nasıl basşvuru yapılır?

    ♥ İnternet üzerinden öğrencinin kimlik, okul, aile, bütçe, mal varlığı, özel durum vb. bilgilerinin girileceği başvurunun değerlendirme sonuçları asil ve yedek olarak çıkar.

    ♥ Asil olarak çıkan öğrenciler doğrudan kayıt yaptırabilir, yedeklerde bulunan öğrenciler içinse boşluklar değerlendirilir.

    ♥ Asil veya yedek şeklinde bir ibare bulunmayan değerlendirme sonucu olumsuzdur ve öğrenci devlet yurdunda barınma hakkı elde edememiştir.

    ♥ Hak kazanan öğrenciler için bir kayıt dönemi oluşturulur.

    ♥ Öğrenci, belirtilen günler arasında istenilen belgelerle birlikte kayıt işlemini gerçekleştirmezse, kayıt süresinin bitmesinin ardından boşluk kalması halinde yurt müdürlüklerince yeniden bir yerleşme şansı kazanabilir.

    Değerlendirme sonucunun olumlu gelmesinin ardından öğrenci, şehit veya gazi çocuğu, lise ve dengi okulları yetiştirme yurdunda tamamlama, Darüşşafaka Mezunu olduğunu gösterir belge, anne-babası Yurt-Kur Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda çalışan veya bu kurumlardan emekliliği gösteren, %40 ve üzeri sakatlık durumu, mahkeme kararıyla devlet yurdunda kalmasına olanak sağlayan bir öncelik belgesinin yanı sıra ÖSYM tarafından belirlenen öğrenim programlarında ham puanda ilk 100'e girdiğini gösteren sonuç belgesi ve 6 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafla başvuru yapılan yurt müdürlüğüne giderek kayıt işlemini tamamlayabilir. Kaydını gerçekleştiren öğrenci öğrenim süresi bitene kadar yani diploma alıp mezun olana kadar devlet yurtlarında kalma hakkına sahiptir.

    Kayıt esnasında belgelerin teslim edilmesinin ardından depozito ve yurt ücretinin bir kısmı da yurt müdürlüğüne yatırılır. Yurt ücreti, öğrencinin barınma süresi için alınan bir ücrettir. Depozito ise, öğrenci yurttan kaydını sildirdiği zaman yurt müdürlüğü tarafından öğrenciye geri ödenir. Kayıttaki ödemenin ardından sonraki ödemeler ise, her ayın son çalışma günü belirtilen bankaya veya yurt müdürlüğüne yatırılır. Öğrenci erken ödeme sistemine dahil olmak istediği takdirde %20 indirim hakkını elde etmiş olur.

    Alıntı
#29.07.2015 09:55 0 0 0