Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Son güncelleme: 29.07.2015 10:25
  • Ders Çalışma Programı - Nasıl Ders Çalışma Programı Hazırlanılır - Ders Çalışma Programı Hazırlamak İçin Öneriler
    Ders çalışmak öğrencilerin en çok zorlandığı ve yapmaya mecbur oldukları görevlerden biridir. Lakin bu sıkıcı gibi görünen görevin üstesinden eğlenerek, zevk alarak gelmek mümkündür. Ders çalışma gerekliliği öğrenciler tarafından sürekli ertelenir. Son güne gelindiğinde, sabahlara kadar çalışılır. Oysaki bu oldukça yanlış bir çalışma yöntemidir. Ders çalışırken planlı ve programlı olmak hem dersten alacağınız verimi artırır hem de günlük yaşantınıza daha çok vakit ayırmanızı sağlar. Bu hayatın her anında böyledir. Planlı olmak işinizi kısa sürede halletmenize yardımcı olur. Peki, bu planlama ders adına nasıl yapılmalı ve ders programı yaparken nelere dikkat edilmeli?

    Ders programını kendiniz yapmalısınız. Çünkü sizi sizden daha iyi tanıyan başka biri daha yok. Her insanın zihninin daha açık olduğu saat dilimleri farklılık göstermektedir. Örneğin bazı öğrenciler sabah çalışmayı severken bazı öğrenciler gece ders çalışmayı seviyor olabilir. Bu nedenle ders programı yaparken bu konularda dikkat etmelisiniz. İkinci olarak ders programı hazırlarken aylık bir program hazırlamamanızı öneririz. Haftalık bir ders programı daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Çünkü bir haftalık zaman diliminde bitirmeyi hedeflediğiniz konular bitmeyebilir ve bu durumda diğer haftalar aksayabilir; bu durumda moraliniz bozulabilir. Eğer haftalık bir program yaparsanız hedef konularınız bitmese dahi ikinci haftaya sarkıtıp daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Bu tamamen sizin istek ve azminize bağlıdır.

    Ders programı yaparken günlük yaptığınız işleri düşünerek bir program hazırlamalısınız. Örneğin okuldan geldiğinizde direkt derse başlamanız mantıklı olmayacaktır. Dinlenmek oldukça önemlidir. Zihin yorgunluğunuzu ve bedensel yorgunluğunuzu üstünüzden attığınızda derse başlamanızı öneririz.

    Anlamadığınız ya da gözünüzü korkutan derslere daha çok ağırlık vermelisiniz. Çünkü çalıştıkça ve eksiklerinizi görüp telafi ettikçe korkunuzu yenecek ve çalışma isteğinizi daha da çok artırmış olacaksınız.

    Ders programı hazırlarken 'şu saatte yemek, şu saatte uyku, şu saatte spor' gibi bir plan yapmayınız. O zaman beyniniz o saatlere odaklanır ve verimsiz bir program yapmış olursunuz. Günde kaç saat çalışmanız gerektiğini belirleyin ve bu saati istediğiniz vakitte çalışın. Ders çalışmaktan korkmayın ve eğer anlamadığınız konular veya çözemediğiniz sorular varsa mutlaka öğretmeninize danışın. Asla son güne bırakmayın!.

    Alıntı
#29.07.2015 10:25 0 0 0